Kiszivárgott: védettségi igazolvánnyal lehet koncertre, fesztiválra menni

HírKlikk 2021. május 4. 13:45 2021. máj. 4. 13:45

Az Origo információi szerint augusztus közepéig biztosan szükség van a védettségi igazolványra, ha valaki koncertre vagy fesztiválra szeretne menni. Mivel a kormányközeli portál vakcinaügyekben kellően tájékozott – a múlt pénteki Pfizer-akcióról is elsőként számoltak be –, vélhetően ez esetben is igazuk lesz – írja a Magyar Hang.

A lap szerint a látványosan lelassult oltási program felpörgetéséhez a kormánynak új eszközökre van szüksége. A koncertek és fesztiválok engedélyezése, és látogatásuk védettségi igazolványhoz kötése pedig az egyik legjobb módszernek tűnik ahhoz, hogy meggyőzzék a fiatalokat a vakcinák elfogadásáról.

A külföldi példák alapján jól látszik, hogy egy szint elérése után nehéz a vakcinát inkább elutasítók számára is elfogadhatóvá tenni a védőoltást. Magyarországon elvben nagy az „oltakozási kedv”, a regisztráltak száma azonban már nem nő olyan mértékben, mint korábban. Ráadásul úgy tűnik, hogy a rendelkezésre álló Sinopharm és AstraZeneca vakcinák közel sem mozgatják meg úgy a fiatalokat, mint a Pfizer. Így pedig nehéz lesz elérni a kívánt átoltottságot nyár elejére. Ezt a tendenciát fordíthatja meg az Origo által megszellőztetett szabályozás.