Kivonulást ígért, mégis maradt az orosz kémbank

HírKlikk 2023. november 11. 08:02 2023. nov. 11. 08:02

Továbbra is budapesti címen működik a kémbankként ismertté vált, orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), pedig – miután minden uniós tagállam, így hazánk is kiszállt a pénzintézetből – a vezetés áprilisban állította, elhagyják az országot.

A bank honlapjának impresszumában a Fő utca 1-es cím van, a bank honlapján a kapcsolat menüpontnál pedig a székhelyek címszó alatt Budapest és Moszkva szerepel.

A Vlagyimir Putyin elnök által – az egykori KGST-bankból – létrehozott IIB-t az orosz invázió kezdete óta sorra otthagyták az európai tagok, utolsó EU-s tagállamként Magyarország szállt ki. Az Orbán-kormány az évek során összesen 74 milliárd forintot öntött a pénzintézetbe, de arról a bank és a magyar kabinet is hallgat, hogy mi lesz, mi lett ennek az összegnek a sorsa.

Az Orbán-kormány semmilyen kérdésre sem válaszol az ügyben. Így most a Népszavának azt sem segített tisztázni, hogy pontosan mi volt az IIB jogi státusza az eltelt fél évben Magyarországon.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az áprilisi kormányrendelet szövege szerint rögtön megszűnt az ország kormányzótanácsi képviselete. Ez utóbbinak azért lehet jelentősége, mert emiatt Magyarország talán saját maga rontotta 74 milliárd forintja visszaszerzésének esélyeit. Egyre kérdésesebb az is, hogy a bank mikor és miből fizeti vissza a forintbefektetőket célzó kötvényei utána járó, összesen 23 milliárd forintot.

Akad más elvarratlan szál is az ügyben. Az IIB vezetősége 2019-ben az Orbán-kormánytól egy sajátságos, diplomáciai testületre emlékeztető „immunitást” kapott. Mivel az erről szóló törvény most is hatályban van, így az IIB vezetőinek elvileg ma is szabad bejárása van Magyarországra.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom