Kizsákmányolás, állatkínzás egy bajai tanyán

Zutyu 2019. december 11. 17:35 2019. dec. 11. 17:35

Gödrökbe földelik el az elhullott állatokat a Bajához tartozó Mátéházapuszta tehéntelepén, állítja Dani Gitta bajai önkormányzati képviselő, aki fényképekkel illusztrálva tette közzé közösségi oldalán, mi folyik a gazdaságban.

„Embereket tart szolgasorban és állatokat kínoz egy cég Baja külterén – indítja az első ciklusos ellenzéki képviselő, Dani Gitta szerda délutáni Facebook-posztját

A mátéházapusztai problémára akkor figyelt fel a fiatal politikus, amikor tűzeset történt a tehéntelep egyik szolgálati lakásában. A tüzet az okozhatta, hogy rendes szigetelés nélkül, egy falba vájt lyukon vezették be oda az áramot. A tulajdonos család a végtelenségig kizsákmányolt dolgozóját hibáztatja a történtekért és a tűzben sérült, iratait és minden ingóságát vesztett férfit egy szál ruhában tették utcára, járandóságait is visszatartva. 

A szarvasmarha telep környékén a közútra folyik jelentős mennyiségű trágyalé, lévén, az út szélén közvetlenül hatalmas trágyadombok húzódnak. Az állatok istállói romosak, a legtöbb épület összeomlott az elmúlt évek során. Az állatok a sitthalmok között botorkálnak. A karámban tartottak térdig állnak a trágyában.

A politikus úgy tudja, a tulajdonosok az ott dolgozókkal téríttetik meg a telepen keletkező károkat: ha egy állat elhullik, egy gépet javítani kell, vagy kiszöknek a birkák, havi fizetésükből vonják le az akár százezer forintra is rúgó „büntetést”. 

A környéken lakók autóinak gumijait szétmarja a trágyalé, nyáron elviselhetetlen a bűz, a veszélyes anyag hosszú évek óta szivárog a környezetbe, és ellehetetleníti az ott élők mindennapjait. A beteg állatok sokszor nincsenek ellátva. A környéken lakók mesélték: történt olyan, hogy egy állat az út szélére húzva haldoklott. Az állati tetemeket állítólag pár méter mély gödrökbe földelik el a helyszínen. A településen élő kutyák legalábbis gyakran széthordják az állati testrészeket.

A szarvasmarhák tél végére lesoványodnak, gyakori az elhullás, mert éheztetik őket. A képviselő a hatóságok azonnali intézkedését kérte. Azt is tisztázandónak tartja, hogy egy olyan városban, ahol az egészség-biztonsággal foglalkozó államtitkár, Zsigó Róbert a parlamenti képviselő, miként fordulhat elő, hogy az alá is tartozó hatóságok tétlenül nézik az állatkínzást, az élelmiszer-biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyását. 

Lapunk megkereste az ügyben az illetékes kormányhivatalt. Amint reagálnak a felvetésekre, frissítjük cikkünket, vagy újjal jelentkezünk. Próbáltuk keresni a telepet működtető céget is, de egyelőre nem jártunk sikerrel.