Klímavédelmet követel a Greenpeace Magyarországnak

HírKlikk 2021. augusztus 1. 08:50 2021. aug. 1. 08:50

Vészhelyzet van. Klíma- és ökológiai vészhelyzet. A tét az emberi civilizáció, és benne országunk fennmaradása. Ezekkel a drámai szavakkal kezdi kiáltványát a Greenpeace.

Kiáltványukat számos akadémikus és közéleti személy is támogatja. Többek között dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök. dr. Boda Zsolt, társadalomkutató, tudományos tanácsadó, dr. Csányi Vilmos, etológus, akadémikus, egyetemi tanár, Pokorny Lia, színésznő, Hajós András, dalszerző.

Kiáltványukban azt írják, „Vészhelyzetben két dolgot tehetünk: menekülünk, vagy megküzdünk. Másik élhető bolygó híján reális esélyünk csak az utóbbira van. De csak akkor, ha mindannyian nekilátunk a munkának. Nemzeti és nemzetközi összefogásra van szükség, egyik nélkül sem fog menni. Ezért kiállunk mindenhol a környezetrombolás ellen – olvasható a Greenpeace oldalán

A környezetvédelmi szervezet azt mondja: levelet írunk minden politikusnak és vezetőnek – nem egyet, egymilliót. Addig dörömbölünk a legnagyobb cégek ajtaján, amíg abba nem hagyják a környezetpusztítást. Együtt meg tudjuk csinálni. De csak együtt tudjuk megcsinálni. 

Mindent megteszünk az egyéni életünkben a környezet megóvásáért. De egyszerű állampolgárokként nem tudunk csodát tenni, a változáshoz valódi vezetőkre is szükség van. Ezért addig dolgozunk, amíg meg nem értetjük velük, hogy övék a legnagyobb felelősség a klímaválság elleni harcban.

Egyre többen vagyunk, akik már felfogtuk: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Nem várunk tovább másra, kezünkbe vesszük a sorsunkat.”