Kökény Mihály: az államnak azonnal ingyenes ellenanyagmérést kell ajánlania a Sinopharmmal beoltottaknak

Millei Ilona 2021. április 17. 09:36 2021. ápr. 17. 09:36

Azt a kormányzati vélekedést, hogy a kínai vakcina a legjobb, az égvilágon semmi nem támasztja alá, állítja Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter. Sőt, azok után, hogy a kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Gao Fu kijelentette, hogy a kínai vakcinák nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget, a kormány elemi kötelessége az lett volna, hogy a Sinopharmmal beoltottaknak ingyenesen azonnal elkezdik mérni az ellenanyagszintjét, és az eredmények függvényében, újabb oltást biztosítani számukra. Magyarországon azonban a szakértői vélemény helyett öntelt, semmivel alá nem támasztott politikai megnyilatkozások vannak. Az pedig, hogy az ellenzék oltásellenes lenne, nettó hazugság. A kormány a bajokról  és a vakcina-ügyekről napi győzelmi jelentésekkel, bűnbakkereséssel és az ellenzék vádolásával igyekszik elterelni a figyelmet. Ez pedig már nem a járványról szól, hanem arról, hogy mindenáron le kell járatni a politikai ellenfelet. Nincs még egy olyan uniós ország, ahol hasonló történne.

– A kormány szerint a kínai a legjobb vakcina. Van alapja ennek a feltevésnek?

– Én eléggé fölháborodtam azon, hogy a kancelláriaminiszter – több más kormánytaggal együtt – semmiféle szakmai végzettséggel nem rendelkező emberként, bátran nyilatkozik virológiai, járványtani kérdésekről. Gulyás Gergely tegnap is azt mondta, hogy minden hatékony, a beoltottak egy százaléka betegszik meg, az oltás náluk is eredményes, csekélyek a kockázatok, és nincs érdemi különbség hatékonyságban az oltóanyagok között. De semmilyen bizonyítékot nem tud erre mutatni, semmilyen bizonyítékot nem is mondott. Például olyat, hogy milyen kutatás támasztja alá ezt az állítást, egyáltalán, milyen kutatások voltak, és azokat kik végezték. Ezért az a kérdés – amit már nem először tesznek föl itthon a miniszterelnök által előszeretettel oltásellenesnek nevezett ellenzéki szakértők – miért nem a szakemberek nyilatkoznak virológiai kérdésekről. Ez így több mint hiteltelen, és akkor még nagyon udvariasan fogalmaztam. 

– A kormányinfón Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a keleti vakcinák még hatásosabbak is lehetnek, mint a nyugati oltóanyagok, sőt, a kínai vakcina még bizonyos adatokat illetően jobb is, mint mondjuk a Pfizer…

– Semmivel sem tudunk többet a Sinopharmról annál, mint azt, amit annak idején, januárban, hivatalosan akkor rendelkezésre álló, meglehetősen hézagos adatok alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az OGYÉI közzétett a honlapján, mint alkalmazási előírást és betegtájékoztatót, ahonnan gyakorlatilag alapvető adatok hiányoznak. Ez az információ az elmúlt két hónap során semmivel nem lett bővebb, miközben Magyarországon is beoltottak vele több százezer embert. Úgy tűnik, mintha az utóbbi időben kevésbé használnák, de az az igazság, hogy nem is szállítottak. Amennyire figyelem én ezeket a bejelentéseket, több hete nem is érkezett Sinopharm Magyarországra. Amikor egy héttel ezelőtt a kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Gao Fu kijelentette, hogy a kínai vakcinák sajnos nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget – és ezt nem egy vakcinára mondta, hanem általában –, akkor ez a megjelent, nem csak nyugat-európai, vagy amerikai, de a Kínát borzasztó módon figyelő szingapúri tudósítások szerint sem volt félreérthető. Utána persze, egy kínai pártlapban Gao Fu azt állította, hogy kiforgatták a szavait, és ő csak arról beszélt, hogy nem lehet-e kombinálni a kínai vakcinát más oltóanyagokkal. Az is tény, hogy az elmúlt hetekben már érkeztek arról hírek, hogy az Emirátusokban, sőt Szerbiában is a Sinopharmmal oltottak harmadik oltását is elkezdték. Ez, és az, hogy egy ilyen nyilatkozat elhangzott, valóban nagyon komoly aggályokat keltett.

– Gulyás Gergely azt is mondta, hogy több, mint félmillió embert beoltottak már a második adaggal (Sinopharm) is, „az ő védettségük még jobb, mint azoknak, akik Pfizer-vakcinát kaptak.”

– Ahhoz képest, hogy ilyen kormányzati megnyilatkozások vannak – és most tekintsünk el a különböző szolgalelkű magyarázatoktól, meg a túlárazott, korrupció szagú beszerzéstől – ha egyáltalán számítana az emberek biztonsága és élete nekik –, a kormány elemi kötelessége az lett volna, hogy a Sinopharmmal beoltottaknak azonnal elkezdik megmérni az ellenanyagszintjét különböző időszakokban. (Hozzáteszem, ezt más vakcinák esetében is meg lehet csinálni kutatásként. Annyi mindenre van ebben az országban pénz, akkor erre is kellene, hogy legyen.)

Bár különböző vélemények vannak, de a szakértők szerint már az első oltás után egy-két héttel az ellenanyag-termelésnek el kell indulnia a kínai vakcina esetében is. Lehet, hogy nem ér el magas szintet, de, ha nem indul el, akkor valószínűleg nem is fog. Azon lehet vitatkozni, hogy az első, vagy a második oltás után kell-e mérni, vagy mind a két alkalommal, de egy alapos, reprezentatív vizsgálatot mindenképpen el kellett volna indítani. A hatékonyságáról már akkor el kellett volna indítani a vizsgálatot, amikor elkezdték alkalmazni, hiszen azt sehol nem nézték meg alaposan. Már januárban sem tudtuk, mennyire hatékony, amikor a szakmai minősítéseket kikerülve, különböző nem járványügyi, epidemiológiai szempontból nem jelentős ismérvek alapján, egyszerűen külügyminiszteri hatáskörben, botrányos módon engedélyezték a behozatalt.

Most az államnak azonnal, majd ismételten ingyenesen ellenanyagmérést kellett volna ajánlania a beoltottaknak, és az eredmények függvényében újabb – lehet, hogy más vakcinával – oltást biztosítani. Ha egyáltalán ez a kormány a lakosságban az oltási hajlandóságot növelni akarja, és bizalmat ébreszteni ez irányban – bár azt eddig is láttuk, hogy azt nem akar – ezt már el kellett volna indítani. Hogyha az eredmény akár egyeseknél, akár csoportosan nem kedvező, nem indult el az ellenanyag termelés, akkor pedig el kellett volna indítani újabb oltást, akár más, például mRNS típusú (Pfizer vagy Moderna) vakcinával. 

Ez szakértői vélemény, ehelyett viszont vannak ezek az öntelt, semmivel alá nem támasztott miniszteri, politikai megnyilatkozások. Az ember meglepődni már nem tud, csak egyszerűen szomorú attól, hogy ez a helyzet. És tényleg nem tudjuk, hogy abban a helyzetben, amikor nagyon fontos, hogy minél több ember beoltassa magát, amikor ilyen kétségek vannak, akkor gyakorlatilag miért hárítja el az ezekkel kapcsolatos kérdéseket a kormány. 

– Nem csak elhárítja, de azt mondta Gulyás Gergely, „nem lesz szükség harmadik oltásra”…

– Egyszerűen elképesztő, hogy vindikálja magának a jogot ahhoz, hogy ilyen nyilvánvaló hazugságokat mondjon. Nem is lehet értelmezni, hogy ezt egyáltalán mire alapozza. Nem konkretizálja, hogy milyen adatokra gondol. Az ellenanyagszint mellett, vannak úgynevezett sejtes immunválaszok is, de a Sinopharmmal kapcsolatban én ilyen kutatást vagy tanulmányt nem olvastam. Az Astra-Zenecánál volt ilyenről szó, de a Sinopharmmal kapcsolatban nem. Vagy, ki tudja, hogy ő miféle titkos irodalmat és felméréseket kap meg. Tényleg elképesztő, hogy miközben kategorikusan elutasítja a harmadik oltást, az Emirátusokban már március közepén elkezdték kipróbálni a harmadik adag hatását azoknál, akiknél nem volt kellő mértékű az ellenanyagszint, és most már Szerbiában is erről gondolkodnak. Sőt, a magyar gyógyszerhatóság által a Sinopharmról megjelentetett tájékoztatóban is vannak adatok arról, hogy a kísérleti fázisokban az első oltás után a kínaiak már próbálgatták a második, sőt, a harmadik oltást beadását, és akkor növekedett az antitest szám. Egyszerűen fölháborító, hogy egy tudomásom szerint jogi végzettségű miniszter hogyan merészel bizonyítékok nélkül belemenni virológiai szakértésekbe és orvosi szakkérdésekbe. Ezt egyébként kuruzslásnak is lehet nevezni, és neki, mint jogásznak, tudnia kell, hogy a kuruzslás büntetőjogi tényállás is.

– Orbán Viktor szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában bejelentette: bár a nyugati vakcinákat nem szokták, az amerikai Janssen oltást – amelyből most félmillió Magyarországra szállítása kiesett – pontosan ugyanolyan eljárással megvizsgálják, mint amilyen alá eddig a keleti vakcinák estek…

– Ezzel kapcsolatban azért nagyon nehéz nyilatkozni, mert akár csak az AstraZenecával kapcsolatban, a Johnson and Johnsonál ugyancsak, az Egyesült Államokban is csak feltételeznek összefüggést a trombus-képződés és a védőoltás között. A dolog nincs még bizonyítva, csak feltételezik, hogy van vérrög rizikó. Az AstraZeneca esetében már alaposabb vizsgálatok történtek, és kiderült – annak ellenére, hogy néhány ország egyszerűen lemondott arról, hogy beadják –, gyakorlatilag a vérrög valószínűsége a beoltottaknál 0,0004 százalék. Magyarul 1 millióból 4 eset. Azt is hozzá kell tenni, hogy a fogamzásgátlót szedő hölgyek esetében ez az arány jóval magasabb, 1000-ből egy, a dohányosoknál 1000-ből két esetben fordul elő. Míg, hogyha valaki Covid fertőzést kap, a vérrög rizikó 15 százalék fölött van. 

Sajnos azt kell mondanom, hogy csak Magyarországon, nem figyelnek eléggé a tudományra, a szakmai érvekre és bizonyítékokra, és ez valahol nagyon szomorú. A Johnson and Johnson vakcinája  nyilvánvalóan sok szempontból szigorú vizsgálatok után, az amerikai és az európai engedélyt is megkapta. Nyilvánosságra kerültek ilyen tanulmányok, és a rendelkezésre álló információk szerint nem gyakori ez a vérrög rizikó, sokkal nagyobb kockázata van annak, ha valakit nem oltunk be. Összességében elhanyagolható. Az oltó orvosnak nyilván bizonyos egészségi tényezőkre, betegségekre figyelni kell. A miniszterelnök megjegyzése valószínűleg arról szól, hogy bebizonyítsa, mi nem csak a keleti vakcinákkal kapcsolatban végeztetünk vizsgálatot, hanem a nyugatival szemben is.

Kérdés persze, hogy milyen típusú vizsgálatokat végeztetnek el. A Nemzeti Népegészségügyi Központban nyilván csak azt nézik, hogy a szállítmányban az ampulla mit tartalmaz, tartalmaz-e valamilyen szennyeződést. Az én ismereteim szerint ezek nem részleges vizsgálatok. Semmi értelmét nem látom egy Európai Gyógyszerügynökség és az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által bevizsgált és engedélyezett vakcinát újra megnézni azért, mert ilyen feltételezések vannak. Hangsúlyozom, feltételezés, és nem bizonyíték. Ez szerintem inkább arról szól, ha már a keletit is vizsgáljuk, legalább egy nyugatit is vizsgáljunk meg. El tudom képzelni, hogy a miniszterelnök ezzel a vizsgálattal csak valamiféle „politikai egyensúlyt” akar teremteni, ami szerintem hülyeség. De itt megint fölmerül az a kérdés, hogy miért a miniszterelnök beszél minderről.

– Hát, azt mondta, „én is néha inkább az operatív törzs vezetőjének érzem magam, mint miniszterelnöknek”…

– Igen és azt is mondta, hogy nem érti, mit is akar az ellenzék, mert ő már tulajdonképpen egy szakértői kormányt vezet, vagy valami ilyesmit. Ami természetesen olyan távol van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől.

– Azt mondta pontosan: „Ez most nem egy politikai kormány, hanem operatív törzs, én is néha inkább az operatív törzs vezetőjének érzem magam, mint miniszterelnöknek”.

– Elég baj. 

– Amikor  az „ellenzéki oltásellenességről” kérdezték, azt is mondta a miniszterelnök, hogy olyan baloldalt még egyetlen országban sem látott, ahol az folyamatosan olyan politikát folytat, amely válsághoz és a járvány elhúzódásához vezet. 

– Ez egy nettó hazugság. Mindig könnyebb bűnbakot keresni. Ahogy közeledünk a választáshoz, rá kell mutatni, hogy ki felelős a hibákért és hiányosságokért. Vannak, akik számára elég a hit, és bármi, amit a miniszterelnök kinyilvánít, az számukra a száz százalék igazságot jelenti, pedig az nagyon, nagyon messze van az igazságtól. Nem tudok olyan ellenzéki politikust mondani, aki valaha is az értelmes járvány elleni védekezést akadályozta volna, sőt, ellenkezőleg, sürgette a kormányt olyan intézkedések megtételére, amiket aztán az később mégis csak megtett. Gondoljunk csak az első hullámra, az iskolák bezárására és még sok minden másra. Ami pedig az oltást illeti, én nem ismerek olyan ellenzéki politikust, aki az oltás ellen kampányolt volna. Az, hogy szóvá teszi az ellenzék, hogy igenis hatékony és biztonságos vakcinát kell alkalmazni, és számon kérte a kormányon, ha már egyszer kínai és orosz vakcinákat hoznak be, miért nem történik meg az alaposabb vizsgálatuk, az pontosan az emberek biztonsága érdekében történt. Nem azért kell szabálykövetőnek lenni akármi történik, mert a miniszterelnök mondta, ha egy kormánynak sem a kommunikációja, sem az intézkedései nem megbízhatóak, akkor a lakosság sokkal inkább hajlamos arra, hogy kétségeket támasszon. És erről a kormány tehet. Ha az ellenzék erre rámutat, és arra is, hogy mit kéne a kormánynak tennie, azt gondolom, azzal nem a védekezést hátráltatja. Miközben élen vagyunk a halálozási statisztikában, és tényleg komoly gondok vannak az egészségügyben, a kormány erről és a vakcina-ügyekről napi győzelmi jelentésekkel, bűnbakkereséssel és az ellenzék vádolásával igyekszik elterelni a figyelmet. Innentől kezdve ez az egész már nem a járványról szól, hanem arról, hogy ebben a helyzetben is mindenáron le kell járatni a politikai ellenfelet. Én nem látok olyan uniós országot, ahol hasonló történne.