Kökény Mihály: itt van a Covid-fertőzés hatodik hulláma

HírKlikk 2022. július 10. 08:15 2022. júl. 10. 08:15

Némileg váratlanul érte az egészségügyi szakembereket, hogy a nyár közepén erős intenzitással felbukkant a Covid-fertőzés. Arról, hogy ez mennyiben ad okot aggodalomra, vagy csak egy átmeneti fellángolásról van szó, Kökény Mihály egészségügyi szakemberrel beszélgetett Németh Péter a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. 

„Az általam ismert nemzetközi és szórványosan érkező hazai adatok birtokában azt tudom mondani, hogy itt van a hatodik hullám. Lehet szépítgetni, de ha egyik hétről a másikra az új esetszám másfélszeresére nő és a kórházi ellátásra szorulók száma bő kétszerese, az teljesen egyértelmű helyzetet mutat.”

Amennyiben valós a diagnózis, nem az lenne a felelős kormányzati reakció, ami a kormányinfón elhangzott, hogy elengedjük a problémát, menjen csak a fesztiválszezon, nem bosszantjuk az embereket. „Holott azt sem tudjuk valójában, hogy mi a valós hazai járványhelyzet.”

Kökény Mihály szerint a nemzetközi példák sajnos nem adnak okot a derűlátásra. Az európai mobilitás kapcsán bármikor drasztikusan megváltozhatnak az adatok. „Ugyanis Franciaországban naponta egymillió lakosra jut közel kétezer új, igazolt fertőzött. Németországban valamivel kevesebb, Olaszországban szintén, itt már el is rendelték a kötelező maszkviselést. Ausztriában, Kelet-Európában szintén emelkedés tapasztalható, bár még nem jelentős a mértéke.”

Magyarországon nincs ismeret arról, hogy mennyi tesztet végeznek, mit tesznek az emberek. Legfeljebb abból mérhető le bármi, hogy hányan fordulnak a jellemző tünetekkel orvoshoz, vásárolnak tesztet a patikában. „Ez persze nem kerül a hivatalos statisztikába, de legalább az állampolgári felelősségérzetet bizonyítja.”

A jelen hullám tünetei enyhébbek, ezért is megtévesztőbbek, mint az elmúlt években megszokottak. Könnyebb kis meghűlésre, átmeneti köhögésre fogni az egészet. „Ez viszont nagyon veszélyes, mivel a vírus erősen fertőzőképes, sok embert elérhet, de kisebb valószínűséggel okoz súlyos tüneteket és tesz szükségessé kórházi kezelést.”

Az egészségügyi szakember azt mindenképpen figyelmeztető jelnek tartja, hogy egy jelentős tesztszámot végző magánintézmény vezetője elmondta, hogy két hét alatt két és félszeresére növekedett náluk a pozitív teszteredmények aránya. 

„Egyértelmű, hogy vannak bajok és jobb lenne óvatosnak lenni. A szakemberekkel szemben a kormány mégis azt sugallja, nincs itt semmi látnivaló, mindenki élje vidáman az életét, maszkra, távolságtartásra semmi szükség, holott éppen ezt kellene kommunikálni.”

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt tekinthető meg.

Forrás: Hírklikk