Kökény: Orbánék járványkezelése olyan, mintha egy Beethoven szimfóniát kizárólag hegedűszólammal akarnának előadni

Millei Ilona 2021. április 22. 18:08 2021. ápr. 22. 18:08

Magyarország vakcinációs versenyt akar nyerni Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szerint. Úgy véli, a lazítást is, meg az oltási versenyt is politikai érdekek motiválják. Azzal, hogy csak az oltásra fókuszálnak, elterelik a figyelmet arról, hogy lakosságszám-arányosan továbbra is az elsők vagyunk a halálozásban. Abban, hogy az átoltottak számához kötik a lazításokat, nagyon sok kockázatot lát, azt pedig teljesen fölháborítónak tartja, hogy kinyilatkoztatásokkal próbálják az embereket rábeszélni a Sinopharmra, miközben ténylegesen semmilyen érdemi információt nem hoznak nyilvánosságra. Pedig még mindig a kínai vakcinával szemben a legnagyobb a társadalom bizalmatlansága. A kormánynak egy független vizsgálatsorozattal nagy mintás, reprezentatív vizsgálatot kellene végezni a beadott vakcinák hatásosságáról. Tudomása szerint vannak olyan intézmények, ahol már szisztematikusan, megbízható módszerekkel vizsgálnak, és nem túl kedvezőek az eredmények, 50 százalék körülinek mérik a Sinopharm hatásosságát.

„Tömeges oltási szakasz” elnevezésű akciót hirdetett György István, az országos oltási munkacsoport vezetője. Ön szerint helyes döntés a tömeges oltás? 

Magyarország – ez a mindennapos kommunikációból látszik – nyilvánvalóan vakcinációs versenyt akar nyerni. Ez persze csak egy lépése a járvány megfékezéséhez szükséges intézkedéseknek. Kétségtelen, hogy fontos lépés, de nincs elégséges tesztelés, túl gyors a nyitás, nem figyelnek a kontaktusok korlátozására. Gondoljunk csak arra, hogy a teraszok – a 3,5 millió ember átoltása után – a hétvégén megnyitnak, ami nagyon jó, de azért azt ne felejtsük el, hogy a vendéglátó teraszok közönségének nagy része még nem immunizált fiatal, aki örül, hogy a fogyasztás közben leveheti a maszkját. Itt azért van kockázat az újabb fertőzési hullámra, ugyanúgy, mint az iskolák nyitásával is volt, aminek  még nem tudjuk az eredményét. Az adatokból egyelőre az látszik, hogy lassan, lassan, de kisebb visszapattanásokkal csökken a járvány mértéke, de azért nagyon jelentősen itt van még. Az is látszik, hogy a kormány csak oltásokban gondolkodik, ezt akarja nagyon gyorsan felpörgetni, és szó nincs egyéb intézkedésekről. Pedig ami a halálozást illeti, ott vagyunk a lista élén. Ebben sajnos nincs változás. Több, nagyon fontos intézkedés kell, és az nem lehet csak és kizárólag az oltás, ami egyébként borzasztó fontos, de nem elégséges. Orbánék pedig a járványkezelést csak és kizárólag az oltásokra teszik fel. Ez olyan, mintha egy Beethoven szimfóniát csak és kizárólag a hegedűszólammal akarnának előadni.

Erős kampányt is indítottak…

Azzal, hogy csak az oltásra fókuszálnak, elterelik a figyelmet az iszonyú, és változatlanul jelentős hazai halálozásról. Magyarország lakosságszám-arányosan továbbra is az első a halálozásban. Emellett pedig vannak más gondok és problémák is. Lehet kiadni minden nap győzelmi jelentéseket, és tényleg nagyon fontos az oltás ügye, de azért a járvány kezelése ehhez képest még igen sok, egyéb más egészségügyi, járványügyi intézkedést feltételez. Arról már nem is beszélve, hogy az elhúzódó gazdasági következmények visszahatnak az egészségre. Gondoljunk csak a járvány miatt munkájukat elvesztők mentális állapotára.

Minden más szempont a kormány kommunikációjában háttérbe szorul, és nyilvánvaló, hogy a következő tíz napban szeretnének az oltásokban valami átütő eredményt elérni. Ehhez azért hozzá kell tenni, hogy a rendelkezésre álló, vagy a most beérkező oltások egy jelentős része első körös Sinopharm kínai oltás, bár vannak már más második körös oltások is. Nagyon sok első körös Sinopharm oltást terveznek beadni. Most próbálják ki azt az új rendszert, hogy időpontokat lehet előre foglalni. Hozzáteszem, ezt már réges-régen nem egy ilyen bonyolult központi regisztrációval kellett volna csinálni.

Az oltási hajlandóság ugyan csak kis részben függ össze azzal, hogy van egy nagyon túlhangsúlyozott központi regisztráció, ahonnan majd a tényleges lehetőségek lecsorognak az oltópontokra és a háziorvosokon keresztül kapnak tájékoztatást az emberek, de úgy látszik, ezen is mintha valami változtatás indulna el. Azt is lehet tudni, hogy akit már SMS-ben felhívtak, hogy foglalhat időpontot, jelentős részben kínai vakcinára teheti azt. Az oltás hatásossága iránt pedig változatlanul ott vannak a kérdőjelek. Nem éppen bizalmat ébresztő, hogy minden szakmai tanács, szakértői vélemény – és most itt tekintsünk el az ellenzéki politikusok megnyilvánulásaitól –, de Falus Andrástól Sarkadi Balázsig mindenki nagyon egyértelműen azt mondja, hogy igen határozott hazai vizsgálatokra lenne szükség.

Egy független vizsgálatsorozattal nagy mintás, reprezentatív vizsgálatot kellene végezni a beadott vakcinák hatásosságáról.  Azok az információk ugyanis, amik anekdotikus formában szivárognak, nem nagyon megnyugtatóak. Ez is a tömeges oltásra való felhívást nehezíti, mert mindenféle közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy a kínai Sinopharm oltással kapcsolatban a legnagyobb a társadalomban a bizalmatlanság. 

Gulyás Gergely épp a mai kormányinfón mondta, hogy minden kutatás végeredményét nyilvánosságra fogják hozni a vakcinák hatékonyságáról. Szerinte pedig a Sinopharm vakcina jobban véd, mint a Pfizer, de a legjobb az orosz Szputnyik V oltóanyag…

Mi az, hogy „fogjuk hozni”? Réges-rég nyilvánosságra kellett volna hozni. Az valami elképesztő, hogy hivatkozik olyan kutatási eredményekre vagy állítólagos vizsgálatokra, amelyekről senki nem tud semmit. Hol vannak az érvek, a tudományos bizonyítékok ezzel kapcsolatban? Több egyetemen már folynak vizsgálatok a Covid19 elleni oltások eredményességéről, ám szigorúan zárt ajtók mögött, nyilatkozattételi tilalom alatt.

Valószínűleg ezek egyikére hivatkozhatott Gulyás Gergely, de az általam ismert egyik vizsgálat szerint 50 százalék a Sinopharm hatásossága. Nem csoda, hogy egyre többen élnek a hazai privát laboratóriumok ajánlataival, és az oltás után teszteltetik magukat. Ez azonban sokszor csak arra jó, hogy a páciens felbosszantsa magát. Magánúton azért is nehéz felmérni a védettséget, mert nem mindegy, melyik antitestet vizsgálják, ráadásul az immunrendszer több módon is védekezik.

Én úgy látom, hogy a kormány csak a saját maga által végeztetett, és saját maga által ellenőrzött vizsgálatokat tartja elfogadhatóknak. Az teljesen fölháborító, hogy gyakorlatilag kinyilatkoztatásokkal próbálják az embereket rábeszélni a Sinopharmra, miközben ténylegesen semmilyen érdemi információt nem hoznak nyilvánosságra. Pedig az mindenképpen kormányzati feladat lenne, hogy a bizalmatlanságot nagyon alapos vizsgálatsorozattal igyekezzenek eloszlatni. Ezt egyébként a többi vakcinával is meg lehet csinálni. Azt gondolom, amikor a kormány ezer célra szórja a pénzt, ez nem lehet anyagi kérdés. Ha egy ilyen munkát minél gyorsabban elvégeztetnének, annál jobb lenne, ezzel is lehetne az oltások iránti bizalmat növelni. Kétségkívül növekszik a társadalomban az oltási hajlandóság, de egy megkérdőjelezhető hatásosságú vakcinának az erőltetése pontosan az ellenkező irányba hat. 

A háziorvosoknál most már mindenféle vakcina van. Azok, akik most bejelentkeznek oltásra, nem választhatnak közülük?

A háziorvosok felajánlják, ami épp a rendelkezésükre áll, a bejelentkezettek pedig mondhatják azt, hogy a felajánlottat nem kérem. Nekik meg kell várniuk, amíg lesz egy következő adag abból, amit szeretnének. Azt a háziorvosok sem tudják, hogy mikor, milyen vakcinát kapnak. Óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy a rendelkezésre álló oltóanyagot fel tudják használni.

Mert a kínai vakcinát nem nagyon akarják az emberek…

Az a tapasztalat, hogy a kínai vakcinára toborozni nehezebb a lakosságot, mint mondjuk a Pfizerre, Modernára, de még a Szputnyikra is. Kétségtelenül jobb lenne, ha a társadalom rendelkezésére állnának a kínai vakcinákkal kapcsolatos kérdőjeleket megválaszoló, megnyugtató információk. Ez a kormány feladata lenne. 

Oltóanyagból nem lesz hiány, mert hihetetlen mennyiség jön. Hétfőn 68 400 adag Moderna-, kedden 248 000 Pfizer-, 72 000 AstraZeneca-, 100 000 Szputnyik vakcinát kapott Magyarország, a hétvégére pedig 600 ezer Sinopharm-oltóanyagot is várnak. Kinek fogják beadni, ha nem regisztrálnak az emberek?

Óriási tömegben érkezik oltóanyag. Rövidesen eljutunk odáig, hogy a beadott oltások száma utoléri a központilag regisztráltak számát. Az a kérdés, hogy fenn kell-e tartani ezt az ezer hibával teli regisztrációs folyamatot, aminek már a kezdet kezdetén se volt sok értelme, inkább csak az adminisztrációt bonyolította, és nem kellene-e végiggondolni azt, hogy most már a háziorvosnál lehessen oltásra jelentkezni, és azt segíteni, hogy területi oltópontokon önkormányzati szervezésben folyjék a munka. A háziorvosoknak, és mindenkinek, aki oltást végez, nyilvánvalóan le kell jelenteni a beadott oltásokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, tehát a nyilvántartásban szerepelni fog. 

A kormányhivatalok arra szólították fel az alapellátókat, hogy a praxisra jutó vakcinamennyiséget maradéktalanul használják fel. Miért van erre szükség?

Az a kérdés, hogy milyen a rendelkezésre álló hűtőkapacitásuk. Nem minden háziorvosnál azonos. Nyilván az oltóanyagot be kell oltani meghatározott időn belül, és én úgy látom, hogy a háziorvosok többsége ennek a feladatának nagy odaadással és tisztességgel igyekszik eleget tenni. Nincsenek könnyű helyzetben, annak ellenére, hogy számos helyen az önkormányzatok akár nyomtatóval, akár mobiltelefonok biztosításával segítik a háziorvosokat. De a háziorvosok nem egyenlő feltételek között dolgoznak.

A mai kormányinfón elhangzott, jó esély van arra, hogy jövő héten átlépjük a 4 millió oltottat. Orbán Viktor a következő napokban jelenti be az újabb kormányzati döntéseket, amelyek a 4 millió oltás elérése után nyitják tovább az országot…

Még egyszer mondom, abban, hogy az átoltottak számához kötik a lazításokat, én nagyon sok kockázatot látok. A járvány még nem csengett le, még mindig sok az aktív fertőzött, ha csökkent is a terhelése, de leterhelt az egészségügyi rendszer. Minél inkább megnő a kontaktusok száma, minél inkább indul a nyitás, annál nagyobb a kockázat. Bár azt nem tudjuk, hogy miként folyik majd a nyitás, mert az ilyen bejelentéseket a miniszterelnök magának tartja fenn, ami az uniós gyakorlatban példátlan. Nálunk mintha az egész járvány elleni védekezés a miniszterelnöki bölcsességen múlna, pedig tudjuk, hogy ezek a bejelentések mennyire ellentmondásosak és politikai szólamokkal terheltek. A tesztelések száma ugyan nőtt, de még mindig nem elegendő.

Az újra nyitással megvan a veszélye annak, hogy visszafordul a kedvező trend. Én úgy látom, hogy a lazítást is, meg az oltási versenyt is politikai érdekek motiválták. A kormány nem tudja, vagy nem is akarja megmagyarázni, hogy miért Magyarországon halnak meg a legtöbben, és ezért úgy tesz, mintha korábban nem ez lett volna a „kitűnő hazai járványkezelés” fő mutatója. Emlékszünk rá, hogy a miniszterelnök tavaly ősszel bejelentette, hogy ez az egyetlen szám, amit ő figyel, és most váltott, a beoltottak számával próbálják feltüntetni a kormány intézkedéseit. Aki viszont bármilyen vakcinát, és annak engedélyezését kritizálja, vagy meg meri kérdezni, hogy a kínai vakcina esetében miért nincsenek hatásossági vizsgálatok, vagy rákérdez, miért nincs EMA engedélye, az kapásból oltásellenes. Így aztán bármi probléma van, a kétkedők, vagyis a politikai ellenzék lesz a bűnbak.