Kolláth György szerint Orbán békés úton nem váltható le

Márkus 2015. november 19. 08:20 2015. nov. 19. 08:20

Kolláth György alkotmányjogász szerint a demokrácia egyik legfőbb alapja az, hogy a hatalom békés úton leváltható legyen. Úgy vélte, Orbán Viktor Magyarországában ez nincs így.

Az ismert alkotmányjogász Kalocsán tartott előadást. A kalohirek.hu nevű helyi hírportál beszámolója szerint a volt tiszti klubban szinte teljes teltház előtt tartott előadás keretében az alkotmányjogász élesen bírálta az új alaptörvényt és az annak elfogadásához vezető folyamatot, amellyel szerinte a Fidesz lényegében fölszámolta az alkotmányos rendet hazánkban.

Úgy vélte, az új alkotmány megalkotására és a választási rendszer saját képükre szabására a az elért kétharmad ellenére sem kaptak felhatalmazást

Kolláth szerint ma hazánkban nincs demokrácia és jogállam, ami itt van, az az európai, nyugati minták helyett inkább a keleti féldemokráciákra, "demokratúrákra", Putyin vagy Erdogan országlására hasonlít.

Kolláth György rámutatott: a demokrácia egyik legfőbb alapja az, hogy a hatalom békés úton leváltható legyen. Úgy vélte, Orbán Viktor Magyarországában ez nincs így. Ha békés módszerekkel pedig nem lehet leváltani a hatalmat, akkor milyen eszköz marad erre, ha a hatalom végképp elviselhetetlenné válik? - idézte az alkotmányjogász kérdését a kalohirek.hu. Kolláth György megadva saját magának a választ, azért megnyugtatóan hozzátette, hogy jelenleg ennek nincs itt az ideje.