Koltai 80: egy könyv az alkotótársak és a barátok vallomásaival

HírKlikk 2023. november 30. 10:00 2023. nov. 30. 10:00

Vallomások, titkok, anekdoták: Grecsó Krisztián, Vámos Miklós, Rózsa János, Dés László, Darvas Ferenc, Kern András és Gáspár Sándor Koltai Róbertről.

Közösen készítettünk három-négy filmet (Sose halunk meg, Csocsó, Hippolyt…), tévésorozatot (Patika), és akkor a filmterveket, meg az egyéb tévés, könyves álmokat nem is említettem. „Forró drót” ég köztünk a Gyerekrablás a Palánk utcában forgatása óta, azaz negyven éve, mint az USA meg a SZU között működött, hogy felhívhassák a főnökök egymást, mielőtt megnyomják a piros gombot. 

Úgyhogy tényleg azt hittem: ismerem. Most azonban Gaál Ildikó, Robi társa, rendezője, életre buzdítója szerkesztett, írt egy könyvet Koltai 80 címmel, amit egyetlen éjszaka alatt kivégeztem, és lenyűgözött. (Ezt a közhelyet sem írtam le még soha, de most a helyén van.)

Ez mind Koltai Róbert volt egykoron? Felét se tudtam. Grecsó Krisztiántól Vámos Miklósig, Rózsa Jánostól Jiří Menzelig, Dés Lászlótól Darvas Ferencig és Kern Andrástól Gáspár Sándorig öntik a kevéssé ismert információkat, sztorikat, anekdotákat Gaál Ildikó kérdéseire.

Gaál Ildikó és Koltai Róbert

Én itt nem fogok titkokat sorolni ingyen, ott a – nagy kedvezménnyel (és eKönyvként is) kapható – könyv, ami műtárgyként is gyönyörű. (Pyber Anita munkája Földi Andrea és Jakkel Rudolf közreműködésével.)

Évtizedek óta tudjuk és a könyv csak megerősíthet bennünket, hogy amit Koltai Róbert a színházi és egyéb deszkákon, valamint a filmvásznon nyújtott a közönségének (vakcina a túléléshez Karikó nélkül), az nem egy Kossuth díjat érdemelne, hanem minimum rögtön kettőt. (Az egykori kaposvári színház vezető művészei közül – Koltai Róbert kivételével – már szinte mindenki kapott Kossuth díjat, és megérdemelten.)

Koltai Róbertre ezerszer érvényes, amit évek óta mondogatok: vannak, akik még akkor is lesznek, amikor már nem lesznek, míg a tegnapi és mai nagylegények a nagy mellényükkel már akkor sem lesznek, amikor még lesznek. 

Nógrádi Gábor