Komjáthi Imre: 2023-ban nem történhetne meg, hogy fáznak a gyerekek a vonaton

HírKlikk 2023. október 24. 16:00 2023. okt. 24. 16:00

A vasúti közlekedés egyre csökkenő színvonalát kérte számon a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre, aki szerint 2023-ban nem történhetne meg, hogy fáznak a gyerekek a vonaton.

A szocialista országgyűlési képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy az emberek többsége csak azért közlekedik autóval, mert muszáj. „Ezt a döntést a magyarok többsége a legritkább esetben hozza meg kényelme vagy luxusimádat miatt” – fogalmazott a felszólalásában Komjáthi Imre, aki szerint ez akkor történik meg, ha a helyközi tömegközlekedésre egyre kevésbé építhetnek az emberek. „Emberi körülmények között akar utazni és időben akar érkezni” – fogalmazta meg az utazóközönség elvárásait a szocialista politikus. Hozzátette: „Tudom, mindig mindenre megvan a válasz, hogy pont azon a vonalon most miért nem lehet értelmesen közlekedni, de ennyi év után, folyamatosan romló szolgáltatás mellett, ez a magyarázkodás elfogadhatatlan a kormány részéről” – jelentette ki.

Az MSZP társelnöke hosszasan sorolta példákon keresztül, mennyire lassú és nehézkes a magyar vasúti közlekedés. Szerinte bebizonyosodott, hogy a színvonal csökkenését nem képes ellensúlyozni az olcsó Lázár-bérlet és más kedvezmények. „Értsék meg kérem, aki dolgozni megy, vagy iskolába, orvosi vizsgálatra viszi a gyerekét, azt nem nyugtatja meg, hogy olcsóbb jeggyel fog elrohadni a vonata a puszta közepén. Akkor inkább autóval próbál menni” – fogalmazott a szocialista politikus. Hozzátette: idősként vagy kisgyermekkel hiába utazik valaki ingyen vagy kedvezményesen, ha nem tudja, lesz-e télen fűtés, nyáron hűtés; akkor inkább autóval próbál menni.

„Mindeközben életveszélyes és nemtörődöm módon még mindig órákon át, összezsúfolva álló utasokat visznek a hosszú buszjáratokon. Mondom ezt Lázár miniszter úrnak, aki egyszerűen átültetné buszra a magyarokat” – mondta Komjáthi Imre, aki szerint azonnal és érdemben javítani kell a most nyújtott szolgáltatások színvonalát. „Nem tudok egyértelműbben fogalmazni: az 2023-ban nem történhetne meg, hogy a gyerekek fáznak a vonaton, hogy nincs használható állapotú mellékhelyiség” – fogalmazott a szocialista politikus.

Komjáthi Imre szerint ki kellene mondania a kormánynak, hogy Magyarország hosszabb távon is egyre inkább vonattal kívánja biztosítani polgárai közlekedését. A szocialisták társelnöke szerint ez elsősorban szándék kérdése; hivatkozott a Greenpeace friss jelentésére is, miszerint 1995 és 2021 között 9,95 milliárd eurónak megfelelő összeget költöttek Magyarországon a vasúti infrastruktúra korszerűsítésére; ennek több mint dupláját, 23 millió eurót fordítottak közútfejlesztésre. A személyszállításból 1200 km hosszan, közel 40 vasútvonalat és több mint 300 állomást, illetve megállóhelyet iktattak ki. „Ezt folytatná most Lázár János is” – tette hozzá az MSZP országgyűlési képviselője, aki kijelentette, hogy konszenzust keres, és szeretne csak annyiban megegyezni a kormánypárti képviselőkkel, hogy a vasúti közlekedést azonnal javítani kell.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom