Komjáthi: legyen végre munka- és családvédő, felelős kormány Magyarországon is!

HírKlikk 2021. január 24. 12:50 2021. jan. 24. 12:50

Az MSZP szerint korszakváltásra van szükség, amelyben egy új magyar kormány a körülöttünk lévő országokhoz hasonló gazdaságvédelemmel oltalmazza az embereket.

A felelősséghárításban olimpiai bajnok lehetne a magyar kormány, azonban ehelyett az osztrák „mintalaborban” látott módon kellene megvédeni a magyar családokat és munkavállalókat – hívta fel a figyelmet vasárnapi, a párt Facebook oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján, Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese.

„Azt már megszoktuk, hogy „Soros a felelős”, azt is, hogy „a brüsszeli bürokrácia a felelős”, de voltak itt már felelősek a fiatalok, az idősek, a szakszervezetek és az ellenzék is. Itt mindenki felelős, csak a „felelős kormány” nem” – emlékeztetett Komjáthi a Fidesztől megszokott járványügyi retorikára.

„Az Orbán-kormány késlekedett és szűkmarkú volt a gazdaságvédelmi akciótervvel, nyáron meg adriáztak… Pedig vehettek volna példát a környező országokból, például Ausztriából, a „mintalaborból”, ahol egyszerű volt a bértámogatás: az igénybejelentéskor rögtön megkapták a családok a pénzt, még a jogosultságot is csak később ellenőrizték” – hozta fel példaként a szocialista politikus.

Hozzátette, a magyar kormány ezzel szemben annyira túlbonyolította a rendszert, hogy nem is igen tudtak a munkáltatók élni vele, ezért megindult a tömeges elbocsátás, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében szereplő 300.000 munkanélküli fele pedig még mindig semmilyen segítséget nem kap.

„Mindez gyalázat és szégyen a „felelős” kormány számára” – nyomatékosította az MSZP elnökhelyettese, aki elmondta, Ausztria abban is példa kellene legyen, hogy ott a dolgozók teljes bérük megtérítése mellett mehetnek el tesztelésre.

Nehezményezte továbbá, hogy Magyarországon ezzel szemben csak az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat lehet hallani. „Mikor lesz már végre az, hogy a kormány egyértelműen fogalmaz, és bizalmat épít az emberekben? Felelős kormányzásra van szükség! Tudjuk, plakátkampányt indítani egyszerű, 100 milliárdos „közmédiában” hazudozni egyszerű. A valódi kormányzás nehéz feladat, de a magyar embereknek erre van szükségük, úgy, ahogy Ausztriában, úgy, ahogy Szlovákiában vagy Romániában: segítsék meg a magyar munkavállalókat” – követelte.

Emlékeztetett, a Magyar Szocialista Párt a járvány kezdete óta folyamatosan megteszi azokat a javaslatokat, amelyeket szakszervezetekkel, szakértőkkel együtt dolgoz ki a magyar emberek érdekében:

  • Ne kelljen dönteni az egészség vagy megélhetés között: 100 százalékos táppénzt a pozitív teszteredményeseknek!
  • Emeljék kilenc hónapra az álláskeresési járadék idejét, és ennek minimum összege nettó 100.000 forint legyen!
  • Az elbocsátás előtt álló dolgozók nettó 180.000 forintig kapjanak 80 százalékos bértámogatást, amit meg tudnak tenni Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, és a Visegrádi Négyek minden más országában is!
  • Szakmai döntésekre van szükség, ezért hívják össze az Érdekegyeztető Tanácsot!
  • Vegyék figyelembe az orvoskamara véleményét, a pedagógusokat képviselő szakszervezetek véleményét, a nagy szakszervezeti konföderációk véleményét, mert az a valóság: az a való élet” – szólította fel a kormányt Komjáthi Imre.

Zárszóként, utalva a Fidesz által kiépített alternatív valóságra, azt üzente a kormánynak: „Üdv a Mátrixban…”