Koncz Zsuzsa új albumán történelmi leckét ad fiúknak

Márkus 2016. szeptember 18. 23:37 2016. szept. 18. 23:37

Vadvilág címmel új albumot ad ki Koncz Zsuzsa, a negyvenediket. Elénekli benne a Történelmi lecke fiúknak című, Bródy János által megzenésített Ady Endre-verset is - írta a Népszabadság.

"Magyarország dús ország volt
Van termése, kincse, vadja
De amit a bús nép szerzett
Víg uraság zsebre rakja
Csak a gazdag, csak a zsarnok
Élt föl minden földi jókat.
Megláncolták, butították
A dolgozó milliókat..."

Ady Endre Történelmi lecke fiúknak című versének megzenésített változata is hallható lesz Koncz Zsuzsa új lemezén. Az aktuálpolitikai áthallásoktól sem mentes strófákat Bródy János ajánlotta az énekesnő figyelmébe.

A Népszabadság kérdésére válaszolva Koncz Zsuzsa elmondta, hogy az előző, három évvel ezelőtti stúdióalbuma, a Tündérország óta sokat változott a világ. Akkor még a közel-keleti probléma nem volt annyira előtérben, mint most.

Megjegyzi, hogy nem szokott direktben társadalmi kérdésekkel foglalkozni, de dalaiban sokféleképpen értelmezhető megjegyzések, mondatok bukkannak fel. Különösen, ha Bródy János írta őket - mondja, megemlítve példaként a Százéves pályaudvart, amelyet a délszláv háború idején komponált Bródy Gerendás Péterrel.

Nem csak a fenti Ady vers az egyetlen "ütős" szám az új albumon, rákerül a lemezre érzelmi, emberi problémákról szóló téma is.

Koncz Zsuzsa a Népszabadságnak elmondta, nem esik jól, hogy ekkora a csönd körülötte a képernyőn is, de elbizonytalanodik: vállalható-e egyáltalán megjelenni az MTVA adásaiban? Ami nem a kultúra ügyét szolgálja, oda egyszerűen nem kívánkozik.