Kondor-vízió

Dr. Dávid Ferenc       2021. március 7. 16:13 2021. márc. 7. 16:13

A felkiáltójeles „Végre!” annak az örömömnek szól, hogy az Európai Néppárt parlamenti frakciójából sikerült eltávoznunk. Remélem, végleg. Valószínű nem vagyok egyedül, aki annak örülne legjobban, ha az egész uniót végre otthagynánk. (…) Csak a vak nem látja, hogy ebben az unióban összeesküvők ülnek? (…) Mondja már meg valaki, miért is kellene tisztelnünk az uniót, honi hazaárulóink meleg és jól fizető fészkét? A hangnemért, amelyet a magyar parlamentbe is behurcoltak? A saját szabályaik be nem tartásáért? Európa bűnfészekké változtatásáért? Az égő templomokért? Az ártatlan életek kioltásáért? Folytathatnánk napestig a „bűnlajstromot”. Cikkem címében a kérdőjeles „Végre?” annak szól, hogy vajon megérjük-e végre, hogy elszakadunk ettől a velejéig beteg világtól. Nem vagyok benne biztos, de reménykedem. Ezért a kérdőjel. (Magyar Hírlap – Kondor Katalin)

A Végre! Végre? című jegyzet szerzője Kondor Katalin, aki sikeres újságírói pályája során volt „A Hét” című televíziós hetilap közismert szereplője. 1991-től a Kossuth Rádió adófőszerkesztőjeként dolgozott, és karrierje csúcsán – négy évig – a Magyar Rádió elnöki posztját töltötte be. Napjainkban cikkeit a Magyar Hírlap közli, bevallom, ha nem is rendszeresen, de néha el szoktam olvasni írásait. Sok mindenben nem értek egyet a művelt és a szakma minden csínját-bínját ismerő újságíróval (ez nem hiszem, hogy meglepetés), de legutóbbi sarkos véleménye mégis nagyon meghökkentett. A fent kiragadott szövegrészlet azért is sokkolt, mert Kondor Katalin abban az időszakban volt a Magyar Rádió elnöke (2001-2005), amikor hazánk csatlakozott a kontinentális közösséghez. Nem emlékszem, hogy magas és befolyásos posztja betöltésekor egy pillanatig is ellenezte volna EU-tagságunkat. Persze lehet mondani, hogy azóta változott Európa, és változott Katalin asszony is. 2017-ben már így nyilatkozott: „Az unió vezetői állandóan az európai értékekre hivatkozgatnak. Csak éppen Európa elrablása, eljelentéktelenítése folyik, sanda, alkalmatlan vezetőkkel.” Három éve még a vezetőkkel volt baja, 2021. tavaszán pedig már a kilépést sürgeti. 

  1. Abban igaza van Kondornak, hogy nincs egyedül, aki kiléptetné Magyarországot az Európai Unióból. A Toroczkai-féle csapat (Dúró, Novák stb.) és néhány hírhedt Magyar Nemzet-es pályatársa vélhetően azonnal szakítana Európával. Én eddig azt hittem, hogy Kondor jó minőséget képvisel, most kiderült, hogy a legelvakultabb szabadcsapatok szellemi szövetségese. Adalékként még annyi, hogy az Európai Néppárt parlamenti frakciójából a Fidesz nem kilépett, hanem kitessékelték. Ki bizony, a pitvarba!

  2. Az uniót „honi hazaárulóink meleg és jól fizető fészkének” nevezi. Tehát a most éppen vándorúton lévő Fidesz-delegáció tagjai bitang hazaárulók? Vagy megjegyzése csak az ellenzéki EU-s képviselőkre vonatkoznak, a Deutsch Tamás nevével fémjelzett brigádra nem. Ők nem is veszik fel a fizetésüket, hanem csak céltalanul és hazátlanul kóborolnak Brüsszel utcáin? Kondor logikája mentén a teljes EU-s Fidesz-bagázsnak azonnal vissza kellene adnia mandátumát, hiszen függetlenként semmi szavuk nem lesz/nem lehet a nagy ügyek vonatkozásában. Miért nem követeli a szerző, hogy a 12 tagú Fidesz frakció azonnal jöjjön haza, ezzel is „jó példával” elöljárva? Hiszen maradni hazaárulás!

  3. Kondor felveti, hogy a gaz uniós képviselők felelősek a magyar parlamentben kialakult hangnemért. Ebben (is) téved a Magyar Rádió volt elnöke: a 2002-es választás után honosodott meg az Országgyűlés plenáris fórumán a tűrhetetlen vitakultúra, akkor, amikor még nem is voltunk tagjai a kontinentális közösségnek. Medgyessy Péterrel ordítoztak először a Fidesz képviselői, de Gyurcsány Ferenc is kapott hideget-meleget. Az elmúlt tíz évben Rogán, Kocsis, Szijjártó és párttársaik rombolták tovább a T. Ház tekintélyét, és ne feledkezzünk meg Kövér doktor alakításairól sem. Kondornak emlékezetkiesése van, hiszen nem emlékszik a Navracsics-Semjén kettős verbális ámokfutásaira sem!    

Katalin asszony tehát szertartás nélkül „eltemette” az öreg kontinenst, de Magyarország ettől nem fogja elhagyni az Európai Uniót. Még akkor sem, ha a volt rádióelnök és tébolyult eszmetársai ezt követelik. Szerencsére a Kondor-félék ideje már régen lejárt, így nem lehet meghatározó szavuk a földrész jövőjének alakulásával kapcsolatban. A Magyar Hírlap nevű propaganda kiadvány „elbírja” Kondor jegyzetét, színvonalas sajtótermékben pedig úgysem jelenhet meg a beteges Kondor-vízió.