Koronavírus: jövő év elején már lehet magyar vakcina

HírKlikk 2021. május 17. 09:08 2021. máj. 17. 09:08

Jankovics István azt is hangsúlyozta, hogy nem kell megijednünk, ha az oltás után nem mutatható ki elegendő antitest a szervezetünkben. Hangsúlyozta, hogy az ellenanyag hiánya nem jelenti a védettség hiányát.

A virológus az ATV Heti Napló című műsorában elmondta, hogy a védekezőképesség három lábon áll: van a velünk született, természetes immunválasz, az ellenanyag-válasz és a sejtes immunválasz. Utóbbi is mérhető, sok intézmény már végez ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. Azt szintén elmondta a virológus, hogy bár nem a sejtes immunitás a legjellemzőbb a kínai Sinopharmnál, az oltóanyag képes aktiválni a sejtes reakciót.

A virológus beszélt a koronavírus elleni magyar vakcináról is, ami szerinte akár már a jövő év elején elérhető lesz. A magyar vakcina valamennyire hasonlítani fog a kínaihoz, de azért jelentősen el fog térni tőle.

Szó esett a negyedik hullámról is, amit Jankovics szerint nem lehet megúszni. Szerinte a megfelelő védőoltásokkal vissza lehet szorítani a halálos kimenetelű megbetegedéseket, de a szezonalitás megmaradhat, akárcsak az influenzánál.

Forrás: ATV/Hírklikk