Szakértő: újra be kellene oltani a magyarokat

HírKlikk 2023. szeptember 20. 09:15 2023. szept. 20. 09:15

Most a 60 év alattiaknál sürgető az immunitás megerősítése, az ő védettségük a legalacsonyabb – a többi között ez derült ki a Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból.

A hazai háziorvosok bevonásával készült vizsgálat tanulságait Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója ismertettet az IME járványügyi konferenciáján. A Népszava tudósítása szerint a szakember elmondta: a 60 felettiek védettségének becsült értéke „közepesen magas” (56,5 százalék). Összességében viszont kijelenthető, hogy az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a hazai lakosság az elmúlt években megszerzett, „korosodik”, azaz vészesen gyengül.

A keddi szakmai fórumon előadást tartó Oroszi Beatrix szerint nincs okunk különösebb lazításra, a világjárvány ugyanis folytatódik. Ebben a helyzetben két lehetőség van: az alkalmazkodás, amellyel az ellátórendszer túlterheltségét próbáljuk elkerülni, illetve a kockázatok csökkentése, de a legjobb, ha a kettőt együtt csináljuk. A SARS-COV-2 vírus nagyon változékony és sok szempontból kiszámíthatatlan. Az is ismert, hogy a betegség ellen nincs terápia, aki megfertőződik, annak csak a tüneteit lehet kezelni. Ma már az is egyértelmű, hogy a védőoltás hatása idővel csökken, rendszeresen van szükség emlékeztető oltásra.

– Nem ismerünk járványügyi adatokat a most zajló hazai fertőzésekről, ezért nincs is más lehetőség, mint hogy minden eszközt megragadjunk a kockázatok csökkentésére – mondta.

A szakember közölte azt is: a vizsgálatukkal nem találtak bizonyítékot arra, hogy a SARS-COV-2 fertőzés oltás nélkül védelmet nyújtott volna az újabb megfertőződés ellen. Az egy éven belül kapott oltás és plusz fertőzés együttesen magas fokú védelmet biztosított a 18 évesek és az idősebbek körében, különösen a 60 év felettieknél. Ha valaki egy éven belül esett át Covid-fertőzésen, egy újabb védőoltás számára is ajánlott, mert önmagában a megfertőződés csak nagyon rövid távon, legfeljebb három hónapig nyújt védelmet az újabb megbetegedés ellen az előttünk álló légúti szezonban. A szakember arra is figyelmeztetett, hogy akik eddig nem részesültek alapimmunizálásban, azaz nincs legalább három oltásuk, ideje, hogy pótolják. És ha egyszerre nem is lehet valamennyit most megszerezni, egyetlen oltás is több a semminél.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom