Korózs Lajos: a novemberi nyugdíjkiegészítést a december megette

HírKlikk 2021. december 8. 18:06 2021. dec. 8. 18:06

Számtalan olyan probléma van, ami feszíti magát a nyugdíjrendszert és a mostani osztogatás olyan szépségtapaszt jelent, amely erősíti a nyugdíjas társadalmon belüli egyenlőtlenségeket. Ugyanakkor nagyon komoly elmaradása van a kormánynak ezekben az ügyekben – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Korózs Lajos. A parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke arra reagált, hogy szinte minden nap bejelentenek valamit a nyugdíjakkal kapcsolatban, hétfőn például azt, hogy nem három, hanem öt százalékkal emelik jövőre a nyugdíjakat és most aláírta Orbán Viktor, hogy februárban megkapják a 13. havi nyugdíjnak keresztelt ellátást is.

A nyugdíjak drasztikusan leszakadtak a bérektől

Az inflációkövető nyugdíjemelés tragédia, amire a képviselő már tíz éve felhívta a figyelmet. „Ebben a rendszerben a gazdag még gazdagabb lesz, a szegény pedig még szegényebb, ugyanis az infláció mértékével történő emelés befagyasztotta a nyugdíjakat és csak azt garantálják, hogyha valaki nyomorultul szegény volt a múlt évben, akkor neki megemelik a nyugdíját, de csak annyival, amennyi a pénzromlás mértéke, gyakorlatilag ez az ember nem lépett előre semmit.”

Erősen polarizálódtak a nyugdíjak 

Hiányzik a jövedelemadó progresszivitása és ez azt eredményezte, hogy ugyanazon szakmából, ugyanannyi szolgálati idő után, akár ugyanarról a munkahelyről nyugdíjba vonuló emberek között akkora különbségek alakulnak ki, amelyek nem tolerálhatók a rendszerben – tette hozzá. „35-40 százalékkal több nyugdíjat kap az, aki most megy el nyugdíjba, mint aki négy évvel ezelőtt.

Rámutatott, hogy eltörölték a járulékfizetési értékhatárt, és ezzel megjelentek a milliós vagy többmilliós nyugdíjjal rendelkezők. „Mindemellett hiába adnak nyugdíj-kiigazítást, 0,6 százalékot, hiába biztosítják a törvénynek megfelelően – mert ez nem az ő dicsőségük – a nyugdíjprémiumot, drasztikusan növekedett a nyugdíjasok társadalmában a szegénység.

„Ezeket a problémákat kellett volna górcső alá venni az elmúlt években, de ezeket a problémákat lesöpörték az asztalról.”

Svájci indexálás

Amikor a svájci indexálás volt a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején, akkor párhuzamosan haladtak felfelé a nyugdíjak és a bérek, majd 2010 után Orbánék eltértek ettől – emlékeztetett Korózs Lajos. „2010-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagkeresetének 74 és fél százalékát érték a nyugdíjak, ez a múlt évben lecsökkent 52.9 százalékra és idén 50 százalék alá fog csökkenni.

13. havi nyugdíj

Hiába mutogatnak a Gyurcsány-kormányra, hogy ők vették el a 13. havi nyugdíjat, de azt nem teszik hozzá, hogy hét éven keresztül adták – hívta fel a figyelmet a szocialista képviselő. „A 2008-as gazdasági világválság elsöpörte ezt és Orbánék 11 év alatt nem adták vissza, ami egyébként a nyugdíjrendszeren kívüli juttatás, sok köze nincs sem a szolgálati időhöz, sem a járulékfizetés mértékéhez.”

„Itt szavazatvásárlásról van szó. Azt látják, hogy a társadalom nagy többsége az ellenzék oldalán áll és próbálnak mézesmadzagot elhúzni a nyugdíjasok orra előtt.”

Nyugdíjprémium

Orbánék csak betartják a jogszabályokat a nyugdíjprémiummal, ezt is a Bajnai-kormány vezette be, sőt, én voltam az egyik kidolgozója – mondta Korózs Lajos.

„Százmilliárdokat spóroltak a nyugdíjasokon az elmúlt években. Most 150 ezer forint az átlagnyugdíj, bár a nyugdíjasok kétharmada nem kap ennyit. Ha svájci indexálás lett volna, akkor 185 ezernél tartanánk. Ez azt jelenti, hogy minden évben, egy átlagnyugdíjjal számolva, 420 ezer forintot vettek ki a nyugdíjasok zsebéből és most ebből adtak vissza 80 ezer forintot.”

Nyugdíjas szegénység

Van egy statisztikai számítás, amikor a jövedelmeket tizedekbe rendezik – mutatta be a szocialista politikus a helyzetet. „Magyarországon minden tizedben van 1 millió ember. A legalacsonyabb jövedelmi tizedben 26 152 nyugdíjas volt, tíz év alatt ez felment 270 ezerre, olyan mértékű a nyugdíjasok társadalmában az elszegényedés. Drasztikusan nőtt a 65 éven felüli, jellemzően nyugdíjas nők szegénységi rátája és közöttük is az egyedül élők szegénysége nőtt 2019-ről 2020-ra.”

A novemberi nyugdíj-kiegészítésre azért volt szükség, mert a tervezett inflációhoz képest borzasztóan megnőttek az árak és tarthatatlan volt a januári három százalékos nyugdíjemelés. Júliusban a nevetséges, 0,6 százalékkal igazították ki a nyugdíjakat. Az elmúlt 14 évben nem volt olyan drágulás, mint novemberben – hivatkozott a KSH legfrissebb inflációs kimutatására.

„A novemberi kiegészítést a december megette.”

Kormányzati propaganda

Azért sikeres Orbánék szónoklata, mert egy csövön jön – mondta Korózs Lajos.

„Az ellenzéki pártoknak és az ellenzéki országgyűlési képviselő-jelölteknek kutya kötelességük elmenni a legkisebb településre, minden egyes háztartásba eljuttatni azokat a kiadványokat, amelyek szembesítik az embereket azokkal a hazugságokkal, amelyeket rájuk zúdítanak Orbánék.”

„A következő négy hónapban más feladata ne is legyen egyik ellenzéki képviselő-jelöltnek sem, mint a választókörzetében élő emberek szemének felnyitása.”

 

Forrás: Hírklikk