Korózs Lajos: az nem lehet cél, hogy nyugdíjasok éljenek nyomorultul kevés pénzből

HírKlikk 2023. december 1. 10:20 2023. dec. 1. 10:20

A Rendszerváltást című MSZP-program idősekre vonatkozó fejezetét mutatta be pénteki sajtótájékoztatóján Korózs Lajos. Az MSZP alelnöke szerint olyan szociáldemokrata dokumentumról van szó, amivel a pártja valódi alternatívát kínál a Fidesz kormányzásával szemben.

Az MSZP alelnöke emlékeztetett: 2010 után a Fidesz beavatkozott a nyugdíjrendszerbe, sok ellátási formát megszüntettek, például az előrehozott öregségi nyugdíjat, a rokkantsági nyugdíjat és a szolgálati nyugdíjat. Ezek sok nyugdíjast és nyugdíj előtti embert hátrányosan érintettek. „Bemerevítették a rendszert, a múlt év óta gyakorlatilag csak nyugdíjkorhatáron lehet nyugdíjba menni” – foglalta össze a szocialista politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézkedésekkel gyakorlatilag ellehetetlenítették a rokkantakat is, ez a csoport kikerült a társadalombiztosításból. A nyugdíjrendszer szélsőségeiről elmondta, hogy hetvenszeres a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb nyugdíjjal rendelkezők között.

„Apropó, társadalombiztosítás: hivatalosan Magyarországon az Alaptörvény szerint ez nincs” – mondta Korózs Lajos. Hozzátette, hogy a társadalombiztostás biztosítás-jellege is megszűnt, hiszen a járulékok nagy részét is adó formájában kell megfizetni. „Nekünk, szociáldemokratáknak ez kutyakötelességünk: ha mi kormányzunk, akkor megint lesz Magyarországon társadalombiztosítás” – hangsúlyozta. Evidenciaként említette, hogy a társadalombiztosítás pénzügyi és döntési önállóságát is meg kell teremteni.

„Beszéljünk világosan: az nem lehet cél, hogy nyugdíjasok éljenek nyomorultul kevés pénzből, százezrével”

– mondta el a jelenlegi nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. „Mi azt mondjuk, szocialisták, hogy a mindenkori nettó minimálbér 70 százalékával rendelkeznie kell annak, aki megszerezte a szükséges szolgálati időt, és elmegy nyugdíjba” – szögezte le az MSZP alelnöke. Differenciált nyugdíjemelést ígért. „Az inflációkövető nyugdíjemelés az évszázad átverése: gyakorlatilag befagyasztja a nyugdíjakat, azon a szinten, mint amikor elment valaki nyugdíjba” – hívta fel a figyelmet. Korózs Lajos szerint így jottányit sem lép előre senki, viszont a szocialisták szerint 400 eurónál kevesebb nyugdíja senkinek nem lehet, ilyen esetekben nyugdíjfelzárkóztatási programmal vagy a szociális ellátórendszer segítségével kell megoldani, hogy a megélhetési minimumot megkapja mindenki. Az MSZP-s politikus azt kérdezte, miért ne lehetne öt éven keresztül azonos mértékben emelni a nyugdíjakat, ezzel az igazságosságot és az alacsony nyugdíjakat növelni.

Amellett is hitet tett, hogy a nyugdíjszámítás térjen vissza a vegyes vagy svájci indexáláshoz, ami azt jelenti, hogy minden nyugdíjas megkapja az inflációval megemelt összegű nyugdíjat, de a gazdaság teljesítménye alapján mindenki azonos összeget is kap ezen felül. Korózs Lajos szerint ezzel az alacsony nyugdíjú embereken segítene a rendszer, akárcsak az azonos összegű 13. havi nyugdíjjal.

„De itt van a 13. havi juttatás: ez nem nyugdíj, csak a szlengben nevezzük, semmi köze nincs a szolgálati idő hosszához, sem a járulékfizetés mértékéhez. Ez egy költségvetésből finanszírozott juttatás” – hívta fel a figyelmet Korózs Lajos. Elmondta, hogy ezt azok kapják, akik nyugdíjban vagy nyugdíjszerű juttatásban részesülnek. „Mi, szocialisták azt mondjuk, hogy ezt a juttatást mindenkinek azonos összegben kellene folyósítani, hiszen mindenkinek ugyanannyiba kerül a boltban a kenyér” – magyarázta a szocialista politikus.

A szocialisták megtartanák a Nők40 nevű nyugdíjba vonulási lehetőséget, de kiegészítenék azzal, hogy az özvegyi nyugdíjra is jogosultak legyenek azok, akik igénybe veszik ezt a lehetőséget. Az MSZP programja elismerné a szolgálati töredék-éveket, hiszen ezeket most a nyugdíjba nem számítják bele. A közszférában dolgozóknak felfelé és lefelé is rugalmassá tennék a nyugdíjba vonulás rendszerét. „Olyan rendszert kell kidolgozni, amikor a nyugdíjkorhatár előtt is el lehessen menni nyugdíjba, akár csökkentett összegű nyugdíjjal is” – vázolta az MSZP terveit Korózs Lajos.

Az MSZP a járulékplafon visszaépítésével és a degresszió növelésével lefaragná a kirívóan nagy különbségeket a nyugdíjak esetében, a rokkantak ellátása pedig visszakerülne a társadalombiztosításba, így növelve a rokkantak védettségét.

„Ez egy igazi szociáldemokrata program” – hangsúlyozta Korózs Lajos, és arra kérte a hallgatóságát, hogy az MSZP weboldalán olvassák el a dokumentumot, illetve szavazataikkal támogassák ennek megvalósítását.