Koszos vízben lebegő palackban küldte el bakancslistáját a Víz Koalíció

Veress Katka 2024. április 2. 14:20 2024. ápr. 2. 14:20

Az ország 37 eseményén vettek részt a helyiek, hogy a mindennapi életünket meghatározó vízzel foglalkozzanak a Víz Hete 2024 országos programsorozatban. Beszéltek a vízszegénységről, az ivóvíz jövőjéről, az élő vizeinkről. Többen megnézték a helyi vízművet, szennyvíztisztítót. Építettek esőkertet, játszottak társast, „Kell a víz!” címmel, tartottak minikonferenciát a vizes ügyeinkről. A gyerekek pedig megalkották, mit gondolnak a vízről.

Volt sok túra a patakok, helyi kis tavak védelmében, és sok-sok közös gondolkodás a mindenki számára hozzáférhető, biztonságos és egészséges ivóvízellátásról. A Víz Hete Kun Csaba, vízépítő mérnök bemutatójával kezdődött, amelyről a Hírklikk részletesen beszámolt, hiszen amíg folyik a csapból a víz, addig senki nem foglalkozik azzal, mi lesz a jövőjével. 

17.000.000.000 forintnyi víz folyik el évente a semmibe

Az elemzés számos riasztó adatot tárt fel a víziközmű állapotáról, ezek pedig továbbra is aggasztó jövőt vetítenek előre.  Az elhanyagolt rekonstrukciók és az ivóvízellátó rendszerek folyamatos romlása tovább súlyosbítja a helyzetet. Az önkormányzatok, a szakma és az Állami Számvevőszék képviselői egyetértettek abban, hogy közös a felelősség a víziközmű-szolgáltatás megmentésében, hangsúlyozva a felelősségteljes tehervállalás fontosságát. A rendezvény zárásaként a Víz Koalíció tagjai, közösen a jelenlévőkkel, értékelték az egy évvel korábban megfogalmazott bakancslistájuk teljesítését.

A szakértői tanulmányt és az Állami Számvevőszék fontos megállapításait a Víz Koalíció szerette volna megvitatni a döntéshozókkal is

Bár Lantos Csaba energiaügyi minisztert és V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkárt is meghívták a kerekasztal megbeszélésére, végül nem vettek részt az eseményen. Így a Víz Koalíció elhivatott aktivistái – akik évek óta kongatják a vészharangot a döntéshozók felé, hogy vízszolgáltatás fenntarthatósága érdekében sürgős beavatkozásra van szükség – maguk mentek az Energiaügyi Minisztériumhoz a Víz Hete záró programjaként.

Ha nem jöttek, hát mentek – a minisztérium elé

A demonstráción hallatták azoknak a szavát, akiknek bár mindannyiunkhoz hasonlóan alapvető szükségletük és joguk a tiszta víz, mégsem mindig egyenlő esélyekkel jutnak hozzá. Mert nem folyik a víz a csapból vagy ihatatlan a vizük az eltört, vagy éppen elhasználódott csövek miatt.

A követeléseket, a vízszolgáltatási minimumról szóló bakancslistát egy koszos vízben lebegő palackban küldték el a döntéshozóknak

A bakancslista 12 pontja:

1. Fogjanak össze a szakmai, civil és önkormányzati szereplők! Már 25 civil szervezet, 5 szakszervezet és 5 önkormányzat tagja a Víz Koalíciónak, de ez nem elég!

2. A vízellátás összeomlásának veszélye legyen része a közbeszédnek! Egyre több vizes hír jelenik meg a médiában, a közvélemény azonban még nem érzékeli a helyzet súlyosságát.

3. Kormányzati szinten jelöljenek ki vízügyi felelőst! Ez már megtörtént. A köztársasági elnök tavaly kinevezte V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkárt.

4. Induljon el valódi társadalmi egyeztetés! Számos szakszervezet tagja a Víz Koalíciónak, és több államtitkári találkozón vagyunk túl. A valódi társadalmi egyeztetés azonban még várat magára. Sem korrekt tájékoztatás nincs a döntéshozók részéről, sem őszinte párbeszéd a választókkal.

A Víz Koalíció társadalmi egyeztetési minimuma, hogy 2024-től legyen konzultáció szakmai és civil szervezetekkel az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában, kormánypárti és ellenzéki bizottsági tagok, valamint az Energiaügyi Minisztérium döntéshozóinak részvételével. Ezt kezdeményezni fogjuk.

5. Legyen átfogó, országos kockázati felmérés a víziközmű-hálózatok állapotáról! Kormányzati felkérés már van rá, hogy elkezdődött-e, nem tudjuk, az eredményét még nem láttuk. Kérjük a kockázati felmérést segítő Integrált Közcélú Víziközmű Adatbázis (IKVA) haladéktalan üzembe állítását.

6. Legyen sávos vízdíj, a lakossági árszint megtartása mellett! A nem lakossági fogyasztók 2024-től hatósági árat fizetnek. Mivel a háttérszámítások nem ismertek, nehéz megítélni, hogy ennek a mértéke jogos, eltúlzott vagy méltányos. Nem mindegy az sem, hogy közfeladatot ellátó intézményről vagy profitorientált piaci szereplőről van szó. A javaslatot megalapozó számítások ismeretében legyen valós társadalmi egyeztetés a lakossági vízdíjakról is! A lakossági vízdíjak emelése esetén a sávos kialakítást és szociális szempontok figyelembevételét elengedhetetlennek tartjuk!

7. Csökkenjenek a vízdíj adóterhei! A közműadó 2025-ös eltörlésére ígéret már van, a teljesülését még várjuk. A víz áfatartalma továbbra is 27 százalék és ígéret sincs a csökkentésére.

8. Legyen állami forrás a víziközmű-ágazat fejlesztésére! Az Országos Rekonstrukciós Programra szánt idei 200 milliárdos keret a szükséges 3-4 ezer milliárdos forráshoz képest kevés.

9. Legyen munkavállalói béremelés! Elindult, ígéretes, de nem állítja meg az elvándorlást. Az ágazati bérek érjék utol az energiaszektor átlagbéreit, de legalább a nemzetgazdasági átlagot!

10. Legyen országos csőcsere és hálózat-bővítési programterv ütemezéssel és finanszírozással! Ígéret van rá, de még a tervezés fázisában van és állami szolgáltatói területre korlátozódik. Legyen nyilvános, hogy a jövőben milyen prioritások mentén, ütemezéssel, finanszírozással és hol valósul meg!

11. Maradjon közösségi tulajdonban a víziközmű-vagyon és a szolgáltatás! Erre garanciákat kérünk (kerüljön az alaptörvénybe)! 

12. Erősödjön az önrendelkezés és a társadalmi kontroll! Jelentős az államosítási nyomás a még önkormányzati tulajdonú vízműveken. Garanciákat kérünk arra, hogy az állami szolgáltatói területen alakuló Önkormányzatok Konzultációs Tanácsa valódi önrendelkezést és a társadalmi kontrollt biztosít!

A Tiszta vizet a poharainkba! c. petíciót itt lehet aláírni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom