Kovács sokkolta az európai minisztereket

HírKlikk 2019. december 11. 15:30 2019. dec. 11. 15:30

Magyarország egy viharos tanácskozáson összecsapott az EU illetékes miniszteri tanácsának résztvevőivel, visszautasította a jogállamiság magyarországi helyzete miatti aggodalmakat, és mindez azzal ért véget, hogy a soros elnökség hivatalos állásfoglalást kért Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő magatartása miatt, és figyelmeztetett, hogy nem fognak eltűrni semmiféle antiszemitizmust – írta az amerikai Politico portál európai kiadása. 

A cikk ismertette a 7. cikkely szerinti eljárást, és azt, hogy ez most hol áll, majd beszámolt arról, hogy Magyarországot három tisztségviselő képviselte. Köztük volt Varga Judit igazságügyi miniszter, aki az ülés után azt írta a Twitteren, hogy „A 7. cikkely szerinti eljárás 15 hónapja folyik, és sehová nem vezet, csak a bizalmatlanságot szítja a tagállamok között”.

Részletesen foglalkozik a cikk Kovács Zoltán magatartásával, kiemelve: a zárt ülésről közölt tweetek sorában Kovács közreadott egy Soros Györgyöt és Vera Jourovát ábrázoló fényképet, amelyhez azt írta: „Így működik a Soros-zenekar”. Kovács bejegyzéseiből továbbiakat is idézett a cikk, köztük azt is, amely szerint „Azzal, hogy Magyarországot a jogállamiság megsértésével vádolják, olyan kifáradt témákat hoznak elő, amelyek már megoldódtak, és továbbra is lábbal tiporják az eljárásrend összes szabályát”. 

Tytti Tuppurainen finn Európa-ügyi miniszter a soros elnökség nevében később újságíróknak elmondta: a tanácskozáson résztvevő minisztereket „eléggé sokkolták” Kovács tweetjei. A finn miniszter hozzátette: minden kollégájától elvárja, hogy „határozottan nemet mondanak az antiszemitizmusra”. Elmondta azt is: a soros elnökség felszólította Magyarországot, hogy „írásban tisztázza a történteket”. Tuppurainen hozzátette: felvette a kapcsolatot az Európai Tanács jogi szolgálatával, mivel a tanácskozás az EU-szerződések értelmében bizalmas volt.

Maroš Šefčovič, a bizottság intézmények közötti kapcsolatokért felelős alelnöke „elfogadhatatlannak” minősítette a Kovács tweetjeiben a részvevőkről adott leírások hangvételét. „Gyakran nevezzük magunkat európai családnak, és az ember ilyesmit nem tesz a családtagjaival” – mondta. A cikk idézett egy diplomatát, aki szerint „Jó oka van, hogy ezzel az országgal kapcsolatban meghallgatásokat tartunk. Összetépték a szabályokat rögzítő könyveket Budapesten és Brüsszelben is. Elég csekélyek az elvárásaink, de valahogy még így is mindig sikerül csalódást okozniuk. És ez csak megerősíti, hogy a meghallgatásokat folytatni kell”. Végül a tudósító felsorolta, hogy a meghallgatáson mely nyugat-európai tagállamok kértek szót, és megállapította: az EU keleti tagállamai csendben maradtak.

 
Forrás: Hírklikk