Kovács Zoltán: ki gondolja, hogy a Fideszt a hazája érdekli? 

HírKlikk 2024. május 30. 07:50 2024. máj. 30. 07:50

Már csak 10-12 évre terveznek, utána Orbán generációja kikopik a politikából, és nem érdekli őket, mi lesz a kínai akkugyárakkal, a felvett kölcsönökkel – vélte Kovács Zoltán. A KlikkTV Mélyvíz című műsorában az Élet és Irodalom főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar nemzeti vagyon jelentős részét kis számú Orbán-párti ember tulajdonolja és persze az ő családjuk. „Nem hittem volna ’88-’89 táján, hogy ilyen helyzet előállhat, hogy egyrészt gazdaságilag ilyen helyzetbe kerül az ország, másrészt politikailag, hogy büszke arra, hogy itt vannak a nyakunkon az oroszok és a kínaiak.”

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy amikor 1978-ban hazahozták a magyar koronát, az olyan jóleső érzés volt, hogy megyünk a Nyugat felé, ez is azt jelentette, hogy az amerikai vezetés tárgyal velünk, most kit fogadnak? Jön a hatalmas kínai gép és leszáll róla a kínai elnök és felesége, valamint a hatalmas küldöttsége, és sóba mártogatott kenyérrel nagy hajlongások közepette fogadják – válaszolta meg a kérdést.

Régen, amikor még szabad, nyitott társadalomban hitt Kövér László eszmetársaival, ők sem képzelték, hogy 9 és fél millió ember egyféleképpen gondolkodik, ma pedig bezárkózó öregemberek lettek – mondta az Élet és Irodalom főszerkesztője arról, hogy az Országgyűlés elnöke kijelentette, hogy aki magyar, az a Fideszre szavaz. Aki már abban a korban van, hogy rálát a világra, az ezt hallva azt mondja, milyen hülyeség – tette hozzá. „A Fidesz hatalommegszerzési és megtartási technikája, hogy kijelentik, hogy kik ők, és akik nem ők, azok romlott, züllött, rossz jellemű emberek.”

Kovács Zoltán emlékeztetett, hasonló volt ehhez, amikor kitalálták, hogy ők polgárok, amikor rájöttek, hogy nincs liberális játékterük, mert azt az SZDSZ elfoglalta. „Akkor tettek egy fél fordulatot jobbra és kinevezték magukat polgároknak, aki pedig szimplán polgárnak gondolta magát, az rossz ember volt.”

Végtelenül leegyszerűsített kampánnyal sokszor nyertek már a történelemben, aztán láttuk is, hogy mi lett belőle

Ezt az egész háborúpártiságot kikérem magamnak – folytatta Kovács Zoltán azzal az állítással, hogy ha nem a Fideszre szavaz, akkor a háborúra szavaz. „Ez gyakorlatilag az ország egészének lekezelése, így politizálni Európa közepén, hogy kettészakítja az országot, mégiscsak túlzás.”

Az újságíró szerint semmit nem akar a Fidesz, mint választást nyerni, nincs értékalapú politizálás, kitalálja Orbán Viktor vagy a Századvég, vagy valamelyik Fideszhez közelálló agytröszt, hogy mi tetszik az embereknek és azt kell fújni. „Erre sok emberük és pénzük van. Állandóan mérnek, a Fidesz politizálása erre épül, és ami úgy néz ki, hogy nyerő, amellé állnak és úgy formálják, hogy hihető legyen, hogy ők találták ki. Közben az ország csúszik lefelé, gazdaságilag megelőz Románia, a legszegényebb térség legszegényebb országa lettünk.” 

Egyre többen csalódnak a Fideszben

Meggyőződésem, hogy a Tisza párt szerez mandátumot az uniós választáson, de ezt a Fidesztől veszi el – mondta az újságíró, aki szerint egyre többen csalódnak a kormánypártban, a hárommilliós támogatottságnak most csak a fele van, de nem érti, miért csak ennyire csökken. „Mit nem lát a tömeg, hogy az oroszokat támogatjuk, hogy a kínaiakkal bratyizunk? Az is jellem kérdése, hogy úton-útfélen Orbán a NATO-t nevezi sunyi ellenségnek, de nem mondja ki, csak úgy beszél róla, hogy ez már nem az a NATO vagy éppen unió. Orbán sem az, aki ’88-ban volt, de akkorát senki nem változott, mint ő maga.” Rámutatott, Orbán annyiban változik, hogy kizárólag az érdekek és nem az értékek érdeklik, azokkal barátkozik, akiktől jön a pénz.

11 ember csak a kocsmában tud vitázni

Kovács Zoltán szerint nincs sok értelme az állami televízióban rendezendő vitának, ő maga nem menne el. „11 ember nem tud vitázni csak egy meccs után a kocsmában, és annak is csak hajnalban lesz vége. Itt nem tud kifejteni senki semmit, Magyarországon a vitakultúra mélyre zuhant, az emberek nem hallgatják meg egymást.” Hozzátette, a ’90-’94-es, de talán még a ’98-as viták is normális mederben folytak. Most úgy alakítják, ahogy a legjobb a kormánypártnak, és nem érthető, miért kell 8 percben korlátozni, miért nem lehet 2, 3 vagy akár 5 órát vitatkozni úgy, hogy elkezdik este 10-kor – mondta Kovács Zoltán.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom