Kövér László örül annak, hogy mi magyarok, ismét részt vehetünk egymás életében

HírKlikk 2024. március 1. 06:55 2024. márc. 1. 06:55

Egy rettenetesen nehéz évszázad után, elindítva a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésének folyamatát, a magyarok szerte a Kárpát-medencében ismét részt vehetnek egymás életében – mondta Kövér László a 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján (KEK) résztvevő sportolók előtt tartott ünnepélyes megnyitón Budapesten.

Az Országgyűlés elnöke, aki a KEK fővédnöke, rámutatott, hogy az immár hagyománnyá nemesedett Kárpát-medencei egyetemi kupa a sport révén segíti a résztvevőket abban, hogy gyarapodjon a kapcsolati tőkéjük a Kárpát-medencei magyar világban. Lehetőséget teremt arra, hogy minél több olyan társat találjanak, akiknek segítségével személyes céljaikat nemzedéki, sőt nemzeti célokat is elérve tudják megvalósítani.

Kövér László köszönetet mondott a szervezőknek, akik 2010-ben 100 versenyzővel indították útjára a kupát, ma pedig 2000 magyar egyetemistának jelenthet mindez nemcsak kihívást és erőpróbát, de életre szóló barátságok lehetőségét is.

Emlékeztetett arra, hogy az egykori magyar fiatalok, a jelenlévő sportolók dédszülei, nagyszülei és szülei – Székelyföldtől Budapesten át Őrvidékig, Délvidéktől Kárpátalján át Felvidékig –, bár szívesen találkoztak, versenyeztek volna egymással, de ezt a trianoni határok miatt nem tehették meg.

A házelnök kitért arra is, hogy az új évezred új lehetőségeket és új feladatokat hozott. Mint fogalmazott: egy „rettenetesen nehéz évszázad után", elindítva a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésének folyamatát, megteremtették annak lehetőségét, hogy a magyarok, szerte a Kárpát-medencében, ismét részt vehessenek egymás életében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az élet minden területén újra kell építeni, fenn kell tartani és meg kell erősíteni a kötelékeinket. Ez – mint mondta – „egyszerre elégtétel az elődeinknek és lehetőség, valamint kötelesség mindannyiunk számára".

A KEK fővédnöke megállapította, hogy „a becsülettel megvívott versenyek, a teljes erőbedobással megvívott nagy sportcsaták élménye összeköti az embereket, és felkészíti őket az élet más küzdelmeire".

Hozzátette: ennek a versenynek az is célja, hogy kapcsolatokat építsen egyetemtől egyetemig, közösségtől közösségig, magyartól magyarig".

Éljenek a lehetőséggel ebben az esztendőben is – kérte a jelenlévőket Kövér László.

Forrás: MTI