Közeleg az ősz – hol, hogy áll az összefogás? II.

Nagy András 2019. június 13. 08:12 2019. jún. 13. 08:12

Bár a budapesti képlet jelenleg még aránylag képlékenynek látszik, a kerületek többségben már javában folyik az ellenzéki pártok és civil szervezetek közötti programegyeztetések. Az előkészületek, az ellenzéki együttműködés az őszi önkormányzati választásokra azonban nem csak a fővárosban zajlik: a nyerhetőnek tűnő nagyobb vidéki városok többségében is előrehaladott állapotban vannak mind a jelöltek, mind pedig a programok szintjén. Több részes összeállításunkban a megyei jogú városokon megyünk végig: hol, hogy áll a Fidesszel szemben álló ellenzék?

Hódmezővásárhely‎

A Csongrád megyei városban jelenlegi ellenzéki vezető van a polgármesteri pozícióban, az ősszel ismét elinduló Márki-Zay Péter személyében ráadásul a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökéről is beszélünk, amelynek kimondott célja, hogy ősszel minden nagyobb településen egyetlen jelölt álljon szemben a Fidesszel. Vásárhelyen az EP-eredmények azt mutatják, hogy a városban továbbra is az ellenzéki szavazók vannak többségben.

Kaposvár‎

A Szita Károly által több ciklus óta vezetett városban az ellenzék nemigen lehet képes átvenni az irányítást októberben, vagy ehhez nagyon nagy feltámadásra lenne szükség. Kaposvárott a Fidesz alulról súrolta az 50 százalékot májusban (49,2%), míg az MSZP-DK-Momentum hármas együttesen sem érte el a 40 százalékot. Hozzá kell tenni, hogy egyelőre nem is tudni róla, hogy sikerült volna megegyezni egy közös kihívóban, az ugyanakkor némi bizakodásra adhat okot, hogy abban a pártok már áprilisban megegyeztek, hogy egy egyesület színeiben, egyetlen ellenzéki jelöltet indítanak az őszi önkormányzati választásokon.

Kecskemét‎

A hírös városból a legfrissebb hír, hogy Lejer Zoltánt ajánlja kecskeméti ellenzéki polgármesterjelöltnek a fentebb már említett Márki-Zay Péter. Lejer a Jobbik Bács-Kiskun megyei regionális igazgatója, akit a saját pártján kívül egyelőre nem csak a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogat. Érdekesség, hogy az EP-választási eredmények alapján Kecskemét azon városok közé tartozik, ahol csak a Jobbikig érő teljes ellenzéki összefogás lehet erősebb a Fidesznél a Válasz Online viszonylag friss elemzése szerint.

Miskolc‎

Az ellenzék számára nyerhető, de csak sok munkával és egy jó jelölttel megoldható város Miskolc. Itt az EP-választáson együtt lőtávolban tudta tartani magát az MSZP-DK-Jobbik trió, és ha minden igaz, lesz közös ellenzéki polgármester-jelölt is a városban. Igaz, azt még nem tudni, hogy ki lesz a fideszes Kriza Ákos kihívója, de a helyiek márciusi megállapodása szerint a már említett MSZP-DK-Jobbik hármas mellett a két zöldpárt, az LMP és a Párbeszéd is őt fogja támogatni.

Nagykanizsa‎

Kanizsára finoman szólva nem nyerni jár mostanság az ellenzék. A Zala megyei nagyvárosban is az a helyzet, mint Kecskeméten, azaz kizárólag egy Jobbikkal kibővített összefogás teremthet esélyt a Fidesz leváltására. A jó hír, hogy abban már a tavasszal megállapodásra jutottak az ottani ellenzéki pártok, hogy Nagykanizsán is közös jelöltekkel futnak neki az őszi önkormányzati választásnak. Egy civil egyesület, az Éljen VárosuNK! célja, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül összefogja az ellenzéki erőket. Hivatalos polgármester-jelölt még nem ismert, az egyesület elnöke Tarnóczky Attila, helytörténész, városvédő.

Nyíregyháza‎

A nyírségi térségi fővárosban is a Fidesz szerezte a legtöbb voksot május 26-án, azonban az alig 46 százalékos eredménnyel nem feltétlenül dőlhet hátra. Egy teljes, MSZP-től Jobbikig tartó ellenzéki összefogás, valamint egy jó jelölt szigorúan számtanilag nem csak hogy megszoríthatja, de meg is verheti Orbánékat Nyíregyházán. Ugyanakkor egyelőre nincs hír arról, hogy ki lehetne a közös kihívója a Fidesznek a Republikon intézet által még február elején „billegőnek” mondott városban.

A sorozat első része ide kattintva elérhető.