Közmunkások segíthetik a Fidesz győzelmét

HírKlikk 2019. augusztus 29. 11:17 2019. aug. 29. 11:17

Mint ismeretes, a nyugdíjasoknak 9000 forintos rezsiutalványt, a közmunkásoknak pedig 13. havi fizetést ad a kormány közvetlenül az önkormányzati választás előtt.

A G7 gazdasági portál hosszabb cikkben elemezte, hogy ez az összesen nagyjából 30 milliárd forint elegendő segítség lesz-e ahhoz, hogy a Fidesz jelöltjei nyerjenek az október 13-i önkormányzati  választáson.

A gazdasági portál több ábrát is készített, amiből arra jutott, hogy minél több közmunkás él az adott településen, annál valószínűbb, hogy a Fidesz nagyobb arányban nyer.

Ez így van a kisebb falvakban, a nagyközségekben és a városokban is, de a megyei jogú városokban már nem.

Ezzel ellentétes megállapításra jutott a nyugdíjasokkal kapcsolatban: minél nagyobb az arányuk egy településen, annál kisebb arányban nyert a Fidesz. Ennek az lehet az oka, hogy ahol a nyugdíjasok lelkes szavazók, és ahol aránylag több nyugdíjas él, ott átlagosan a részvétel is nagyobb.

A portál szerint annak, hogy az idősebbek miért nem szavaznak olyan lelkesen a Fideszre, az lehet a magyarázata, hogy a nyugdíjak az utóbbi években a reálbérektől és a GDP-től messze lemaradó módon nőttek.

Forrás: G7