Kunhalmi: a vége felé durvul a kampány, de erősödik az ellenzéki összetartás

HírKlikk 2019. október 4. 14:01 2019. okt. 4. 14:01

Egyre hajmeresztőbb eszközöket vet be a Fidesz, de az ellenzék összetart és választási esélyeik is jók – erről számolt be Kunhalmi Ágnes, szocialista országgyűlési képviselő péntek reggel az ATV Start című műsorában

A kettészakadt Magyarországon a fideszes szavazók egyre agresszívabban viselkednek, főleg az ellenzéki jelöltekkel, mesélte Kunhalmi. Elmondta, a lőrinci piacon a minap egy fideszes szavazó védte meg egy másiktól, aki durva szavakkal inzultálta, épphogy nem borította fel a kitelepülő pultját. „Nem számít az, hogy egyéniben megválasztott képviselő vagyok. (…) Amikor Orbán Viktor vagy Kövér László kiadja a jelszót, hogy az ellenzéket meg kell semmisíteni, hogy a pártokat nem vesszük semmibe, és örüljön az ellenzék, hogy a mi jóvoltunkból még létezhet még Magyarországon… Itt tartunk.” Hozzátette, világosan látszik, hogy „fejétől bűzlik a hal. Így ma nem más az egyik tétje az önkormányzati választásnak, minthogy ebből az autoriter rezsimből szépen megyünk át a nyílt diktatúra felé.”

Kérdésre válaszolva, hogy mit lehet kezdeni azzal a ténnyel, hogy a különböző közvélemény-kutatók gyökeresen más választási prognózisokkal, adatokkal rukkolnak elő, Kunhalmi elmondta, nyilvánvaló, hogy a modern politikában a közvélemény-kutatókat eszközként használják a politikai pártok. Létrehoznak például kutatóintézeteket, amiből Magyarországon is találni szép számmal. „Szerintem be tudják árazni a választók, azokat a kutatókat, akik normális eredményeket mérnek, de ahogy Kovács László annak idején találóan megfogalmazta, nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást.”

A szocialista politikus a párt választási esélyeit latolgatva megjegyezte, „(…) természetesen Budapesten érezzük, hogy zárult az olló, és azt is, hogy választóink egyre aktívabbak. Köszönhető ez annak, hogy megtörtént végre 10 év után az összefogás őszintén, és annak az ócska és aljas kampánynak, amit a Fidesz folytat. Ez inkább összekovácsolja az ellenzéki szavazótáborokat (…), mert tényleg a lét a tét.”

A durvuló eszközök egyik eklatáns példája több helyütt kormányrészről az import kamuszavazók átmeneti bejelentése a különböző választókörzetekbe. A közelmúlt leghíresebb ilyen esete Tiszabecsen történt, de Kunhalmi máshonnan is hozott példát. „Záhonyban elmondták az MSZP-s kollegák, hogy egy 40-50 m2-es lakásba 200 embert jelentettek be. Ordít, hogy ez egy szavazati joggal való visszaélés, ez egy választási csalás. A helyiek és én is kérem a határon túl élőket, hogy ne tegyenek ilyet, ne hozzák magukat, minket, a magyarokat olyan helyzetbe, hogy rendőrségi eljárásnak kelljen kitenni őket. Mert oda fogunk menni, le fogjuk videózni, nem fogjuk hagyni” – figyelmeztetett Kunhalmi.

Reagálva arra, hogy vajon tudják-e a településeken az emberek, hogy ilyen dolgok történnek, a képviselőasszony elmondta, „egy állampárti világban, ahol lényegében a Fidesz a közigazgatáson keresztül uralja kistelepüléseket (…és minél kisebb egy település, annál irányítottabb az életük és annál jobban működik a megfélemlítés), nem nagyon van más választásuk.”

Végezetül Kunhalmi Ágnes köszönetet mondott minden ellenzékinek, aki a körülmények ellenére kitart. „Csodálom őket és köszönet minden ellenzéki politikus társamnak (legyen az MSZP-s, DK-s, jobbikos, momentumos, vagy bármilyen párthoz tartozó), aki ma állja a sarat, illetve azoknak a szavazóköri delegáltaknak, aki vállalják az egynapos tortúrát, hogy odafigyelnek és ellenőreink ezen a választáson, mert ma frontvonalakat is őrizni egy ilyen állampárti, autoriter, önkényuralmi rendszerben, óriási történelmi tett!”

Forrás: Hírklikk