Kunhalmi Ágnes: az ellenzék ’24-es sikerének alapvető feltétele az összefogás és a közös indulás

Millei Ilona 2023. szeptember 22. 15:47 2023. szept. 22. 15:47

A most induló politikai szezonban nagyon  kemény kihívás elé néz az MSZP-vel együtt az egész ellenzék, alig pár hónap van már csak hátra a következő nagy megmérettetésig a Fidesszel szemben. Jövő év június 9-én egy napon lesznek az európai parlamenti és az önkormányzati választások. Az ellenzék sikeres indulásának alapvető feltétele az összefogás és a közös indulás. Minderről Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke beszélt egy pénteki háttérbeszélgetésen.

Az MSZP társelnöke beszélt arról, nem véletlenül tette egy napra a két választást a Fidesz. A kormánypártok most már nem is leplezik, – ez akár Orbán esztergomi, akár Kocsis Máté tegnapi megszólalásaiban is nyomon követhető –, az a céljuk, hogy a 2019-ben elnyert demokratikus városvezetéseket és demokratikus polgármestereket kiűzzék a városvezetésekből, és a Fidesz visszaszerezze azokat a területeket, amelyeket 2019 előtt birtokolt. Egyetlen településről sem mondtak le, ahogy egyetlen budapesti kerületet sem adtak fel. A legutóbbi Lévai-botrány (ötmillió forintot is hajlandó lett volna fizetni a polgármesteri széket jövőre a XVIII. kerületben megcélzó fideszes Lévai István Zoltán a kutyapártos Aleva Mártának, ha utóbbi is elindulna a választáson, csökkentve a jelenlegi polgármester esélyeit. – A szerk), is igazolja, hogy a Fidesz valós pártokra is rárepül, és mindent megtesz azért, hogy fölélessze újra a kamupártokat. Szerencsére a kutyapárt jelöltje ezt az ügyet nyilvánosságra hozta, de ez az ügy nem Lévairól, és a XVIII. kerületről szól, ez maga a Fidesz. Mindenféle módszerrel és eszközzel próbálkoznak a Lévai-jelenségtől egészen a csütörtökön a Kocsis Máté által elmondottakig, hogy „borsot törjenek” a „baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá. Pedig a baloldali újságírók a megmondhatói annak, hány kapu zárult be előttük az elmúlt években, ami egy demokráciában elképzelhetetlen lenne. „Csakhogy nem demokráciában, hanem egy autoriter rendszerben, sokak szerint egy félfasisztoid autoriter rendszerben élünk, ami egyre durvább, és egyre jobban kiteljesedik” – szögezte le Kunhalmi Ágnes. Hozzátette, ilyen politikai környezetben óriási tétjük van a következő választásoknak, annak, hogy mit csinál az ellenzék, és mit csinálnak az ellenzéki pártok. 

Az MSZP társelnöke elmondta, minden kutatás azt mutatja, hogyha közös európai parlamenti listán indulna az ellenzék, akkor tudna hatékonyan szembeszállni a Fidesszel, jelenleg azonban nincs ellenzék, csak ellenzéki pártok vannak, ez pedig hiba. Ezzel csak a kormánypárt dolgát könnyítik meg. Egységben, összefogva lehet csak esély a Fidesz meggyengítésére, a demokratikus városok megőrzésére, továbbiak megszerzésére, valamint az EP-mandátumok számának növelésére. Minden más esetben az ellenzék szavazatokat fog veszíteni, és óriási lemorzsolódás lesz az ellenzéki oldalon. 

Ezért mondja az MSZP azt: az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választások miatt az együttes európai parlamenti és önkormányzati indulás lenne szükségszerű Orbánékkal szemben a 2024-es választásokon. Így az a választói akarat is érvényesülhetne, amiből az MSZP kiindult. Az MSZP társelnöke szerint nincs olyan kutatás, ami ne azt támasztaná alá, hogy az ellenzéki szavazók a közös listát támogatják, ezt pedig a többi ellenzéki pártnak is észre kellene vennie.

Az uniós politikában és a belpolitikában komoly tétje van a 2024-es választásoknak. Az EP-ben minél inkább vissza kell szorítani a kormánypárti képviselőket, hogy az uniót ne bomlaszthassák tovább belülről, míg az önkormányzati választások esetén a meglévő ellenzéki demokratikus városvezetések számát kell megőrizni, valamint növelni. Ez utóbbi egy stabil alapot adhat a 2026-os választásokra, hiszen jövőre dől el, „képes-e az ellenzék felmenni a pályára”. „’24 nélkül nincs ’26” – mondta az MSZP társelnöke, hozzátéve, ha ripityává verik az ellenzéket, ha „szétszavaznak” az ellenzéki szavazók, ha az ellenzéki táborok egymással szemben vannak versenyre kényszerítve, akkor nem tudnak a Fidesz ellen hatékonyan fellépni. 

Az MSZP pedig azt gondolja, hogy a Fidesszel szemben kellene versenyezni, és nem egymással. 

Kunhalmi Ágnes szerint csak az MSZP állt elő megoldási javaslattal a Fidesz legyőzésére, ez pedig a közös lista. Hozzátette, míg az ellenzéki pártok természetesnek és magától értetődőnek gondolják az önkormányzati választásokon az összefogást, addig az európai parlamentin nem. Ez pedig felvet gyakorlati kérdéseket is, például, hogy miként fognak egy polgármesterért, de külön-külön EP-képviselőkért kampányolni a pártok? A Fidesz ereje ebben rejlik, hiszen ők minden esetben egy irányba viszik szavazóikat. Ebből kellene az ellenzéki pártoknak is levonni a következtetéseket. „Végzetes helyzetbe hozhatja magát az ellenzék, ha nem tudunk egy asztalhoz leülni” – mondta a szocialista politikus.

Az MSZP 2023. január végén kezdeményezte az ellenzéki pártok megállapodását a 2024-es választásokra, azonban ez a folyamat néhány forduló után „lefagyott”. A szocialisták szerint ez nem ok a feladásra, jövőre az ellenzék sikeres választásának alapvető feltétele a közös indulás. A szocialisták továbbra is támogatják a 2019-ben sikert arató városvezetőket, ahogy Karácsony Gergely főpolgármestert, amennyiben továbbra is képviseli azokat a szociáldemokrata értékeket, amelyek fontosak az MSZP-nek is. Az MSZP még vár a többi ellenzéki pártra, ha azonban nincs fogadókészség, akkor belekezd saját kampányába.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom