Kunhalmi: fogy az idő!

HírKlikk 2020. augusztus 1. 07:37 2020. aug. 1. 07:37

Fogy az idő, a kormány nagyon nagy elmaradásban van az őszi iskolakezdés ügyében – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken, ahol az egészségügyről is bővebben beszélt. 

„Olyan nincs”, hogy ha a járvány első fázisában látszik, mi a probléma, „a fülem botját nem mozdítom és úgy engedem be” a második hullámba a gyerekeket – ostorozta a kormányt, hozzátéve: „Nem látom, hogy összetörné magát” a kabinet, hogy pótolja a korábbi hiányosságokat.

A tavaszi digitális oktatás „nem olyan sikersztori”, ahogy a kormány be akarja állítani, hisz volt, ahol ment, és volt, ahol nem; nincs megfelelő minőségű és mennyiségű digitális tananyag, nincs közös platform, nincsenek megfelelő eszközök, a tanárok sok helyütt saját zsebből fizetik az internetet, a szülők pedig félnek, mert megtapasztalták, milyen az, amikor nincs semmilyen kormányzati segítség – sorolta.

Felidézte Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár véleményét, aki szerint szintet lépett az oktatás. „Nagyban mosolyogtam magamban” – mondta Kunhalmi – „igen ám, de nem mindegy, hogy fölfelé vagy lefelé”.

Rámutatott: az iskolarendszer másfél millió gyereket, ifjút és tanárt érint. „Nem lepődne meg”, ha az adatok alapján, amelyek kizárólag a kormánynak állnak rendelkezésére, az oktatási kormányzat „hibrid oktatásra” állna át: a kicsiket, akik nem képesek önállóan tanulni és a szüleiknek elfogyott a szabadságuk, kiscsoportos oktatásban bevinnék az iskolába, az önálló tanulásra képes felső tagozatosokat és középiskolásokat pedig otthon maradásra kérnék.

Kérdésre elmondta: a kormány nem egyeztet senkivel, nem állt szóba a hozzá forduló civil- és szakszervezetekkel, az ellenzék jogait, sőt létjogosultságát pedig egyenesen megkérdőjelezi. „El nem ismerték volna az istennek sem” például, hogy az érettségi ügyében végül azt szocialista javaslatot követték, hogy csak írásbeli vizsga legyen.

Az egészségügyről az MSZP választmányi elnöke azt mondta: rendben van a miniszterelnök híveinek és azoknak, akiket a kormány adókedvezményekkel segít, vagy akik meg tudják fizetni a magánegészségügybe kiszervezett ellátást.

Az adatok azt mutatják, egyre többen kényszerülnek fizetni a magánellátásért, tehát még pluszban hozzátesznek ahhoz a pénzhez, amit Orbán kormánya GDP-arányosan az elmúlt tíz évben „folyamatosan elvont” az egészségügytől és az oktatástól.

Az ország másik fele – hiszen a szavazók 52,6 százaléka a 2018-as országgyűlési választásokon Orbánék ellen szavazott – pedig a bőrén tapasztalja az áldatlan állapotokat a sürgősségi ellátásban, a folyamatosan növekvő számú kórházi fertőzéseket, hogy a legelemibb gyógyszerek, kötszerek és tisztítószerek is hiányoznak.

Azt mondta: maratoni fogadóóráin, meg a piacon pedagógusok, rendőrök, védőnők, tűzoltók sokasága számol be arról, hogy tisztességgel ellátják a munkájukat, és nem azt várják, hogy „a családi ezüstöt kell eladni azért, hogy a nagymama csípőprotézisét meg tudják csinálni.”

„Merthogy ez a valóság. Ez is a valóság, uram” – mondta a műsorvezetőnek, aki azt firtatta, jól látja-e az egészségügy helyzetét országgyűlési képviselőként, akinek hivatalból kiemelt ellátás jár.

Kunhalmi elmondta: többször is igénybe vette az állami egészségügyi ellátást.

„Ne higgye már azt ebben az országban mindenki, hogy minden országgyűlési képviselő egyébként olyan gazdag, mint mondjuk a NER-lovagok” – tette hozzá.