Leginkább a rollerhasználók szeretnének követhető és érthető KRESZ-szabályozást

HírKlikk 2024. szeptember 14. 18:40 2024. szept. 14. 18:40

A Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem legújabb kutatásában arra keresik a választ, hogy a közlekedés szereplői mit szólnának ahhoz, ha több mikromobilitási eszköz, köztük a roller integrálódna a közlekedésbe.

Az Inforrádióban Szemere Dorottyát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóját kérdezték arról a felmérésről, amelyben azt vizsgálták, hogy a közlekedésben részt vevőknek – az autósok és rolleresek mellett a gyalogosoknak, a bicikliseknek, a speciális igénnyel rendelkező, például babakocsis vagy kerekesszékes közlekedőknek – milyen elvárásuk lenne az új mikromobilitási eszközzel – a rollerrel –, annak a közlekedésbe integrálásával szemben.

Szemere Dorottya szerint mindenki másképpen viszonyul az új technológiához, így nehéz lesz olyan szabályozást kialakítani, amely mindenkinek megfelel.

A kutatás még zajlik és jó pár évig tartani fog, hogy az eredmények évente összevethetők legyenek. De az már megállapítható, hogy maguk a rollerhasználók igényelnének leginkább egy követhető és érthető szabályozást, mert véleményük szerint ez nemcsak az ő helyzetüket könnyítené meg, hanem akár a rendőrség munkáját is, akár azt, hogy az autósok hogyan reagáljanak, ha a rolleresek az úttesten közlekednek.

Szemere Dorottya arról is beszélt, hogy a rollerek maximális sebesség és teljesítmény szerinti kategóriákba sorolása lehetne a megoldás. A rolleresek a nyugat-európai szabványokhoz hasonlóan, három kategóriát javasolnak.

„Az egyik a kisebb méretű és kisebb végsebességű rollerek, amelyekkel adott esetben akár a járdán is lehetne közlekedni, hiszen végsebessége nemhogy a 25, de körülbelül a 15 km/órát éri el. A következő, közepes kategória rollerei menetteljesítményük alapján a biciklikhez hasonlíthatók, a harmadik kategória pedig az akár 50 km/órával is közlekedni tudó rollereket jelentené. Ezeknél már kötelező lenne a biztonsági felszerelés – a bukósisak, illetve a különböző térdvédők, protektorok – használata, viszont ezekkel akár az úttesten is lehetne közlekedni" – mondta a kutató.

Forrás: Infostart


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom