Lejárt volna Vučić ideje?

HírKlikk 2023. június 8. 21:05 2023. jún. 8. 21:05

Az autokratáknak is megvan a maguk lejárati ideje, és ezt most már a szerb elnök is érzi – írja előfizetőknek elérhető elemzésében a Neue Zürcher Zeitung. A hatalmas belgrádi tüntetések a Vučićcsal szembeni mély elégedetlenséget tükrözik, a városokban veszélybe került a politikus uralma. A kiváltó ok részben a két tömegmészárlás.

A felháborodás először a sajtó ellen irányult, mert az nem kímélte az áldozatok személyes szféráját sem. Ám aki Szerbiában a médiát bírálja, az a hatalommal kerül szembe, hiszen a tömegtájékoztatás a kormánypárt kezében van. Így viszont új nyilvánosság jött létre, és hirtelen lehetségesnek látszik a változás.

De hogy mi lesz az eredménye, azt nehéz megjósolni – mutat rá a Neue Zürcher Zeitung. Az államfő mindenesetre tíz éve nem volt ilyen szorult helyzetben. Orbán tanítványaként ugyanazt a receptet alkalmazza, mint a pártfogója. Szinte teljes egészében irányítja a sajtót, gyengíti a hatalmi ágak szétválasztását és átfogó kliensrendszert hozott létre, miközben hála az uniós támogatásoknak, van némi gazdasági fejlődés.  

Mindenesetre a politikusnál most némi idegességet tapasztalni. Először hiénáknak nevezte a tüntetőket, majd óvott a színes forradalomtól, de a következő pillanatban a párbeszédet szorgalmazta. A kézből etetett média közben arra figyelmeztet, hogy a nemzetet fenyegeti a koszovói viszály és sokadszor terjeszti, hogy Vučićsot meg akarják ölni. Mintha azonban az izraeli PR-tanácsadók kifogynának az ötletekből.

Az ellenzéknek tanácsos volna politikailag becsatornázni a felháborodást. Magyarországhoz hasonlóan, szerb földön is rendkívül nehéz választást nyerni az állampárt, illetve annak apparátusa ellen. Szakaszgyőzelmet jelentene, ha sikerülne elhódítani Belgrádot, valamint Újvidéket – írta a konzervatív liberális svájci lap.