Leminősítik a magyar ombudsmant

HírKlikk 2021. augusztus 5. 18:30 2021. aug. 5. 18:30

A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége (GANHRI) akkreditációs albizottsága az alapvető jogok biztosa emberi jogi intézményi „A” státuszának elvételét kezdeményezi. Ha a döntés 2022-ben hatályba lép, ami várható, a magyar ombudsman a szavazati jogát is elveszíti az ENSZ ernyője alatt működő szervezetben.

A visszasorolás lehetősége jó ideje napirenden volt, és a hosszadalmas folyamat nem is ért még a végére, de a presztízsveszteség már a leminősítésre tett javaslat miatt is egyértelműnek tűnik – írja Jelen hetilap.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint ez visszaigazolja azokat a bírálatokat, amelyeket korábban más emberi jogi szervezetek közreműködésével fogalmazott meg Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa ténykedésével szemben.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye megerősítette, hogy az ombudsman külföldi kollégáiból álló testület az alapvető jogok biztosa emberi jogi intézményi „A” státuszának elvételét kezdeményezi. Jelentésük egyebek mellett azzal indokolja az ombudsman leminősítését „B” státuszúra, hogy nem foglalkozott megfelelően számos emberi jogi problémával: beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, az LMBTQI-embereket, a menekülteket és a migránsokat érintő jogsértéseket. Az ombudsman politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz, ami függetlenségének hiányát is mutatja.

A „B” státusz azt jelenti, hogy az intézménynek nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a GANHRI-ban, annak találkozóin csak megfigyelőként vehet részt, továbbá nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában – tájékoztatott a Magyar Helsinki Bizottság.

A hazai jogvédő szervezetek szerint míg Kozma Ákos egyes, politikailag semleges ügyekben aktív, addig kifejezetten kerüli azt, hogy szembe kelljen mennie a kormánnyal és a kormánytöbbséggel a politikailag érzékeny ügyekben.