Lengyel László: Orbán képét leszarták a legyek

HírKlikk 2020. július 21. 09:35 2020. júl. 21. 09:35

Lengyel László politológus-közgazdász szerint Orbán Viktor megbocsáthatatlanul unalmas, egyáltalán nem szórakoztató, nem érdekes. A Népszava hétvégi mellékletében megjelent dolgozata szerint, a kormányfő unalmas, ahogy hatalmaskodik. Ki lepődik meg, ha bármire fölhatalmazza magát?

„Unalmas, ahogy lop. Kinek újdonság még, hogy a válság közepén, három összefonódó családnak jutnak százmilliárdok? Valamennyi trükkjét ismerjük. Összes szófordulatát kívülről – igen: Soros, Brüsszel, migráns, liberális és megint elölről – tudjuk, tudjuk és tudjuk. Félni tőle – unalmas. Gyűlölni – unott dolog. Szeretni – ásításig. Hazugságon kapni – érdektelen. Külsője unalmas. Belsője unalmas. Képét leszarták a legyek." 

Érdekelne-e a véleménye, ha nem lenne hatalmon? Kíváncsi lennél, mit gondol a világról, ha nem uralkodna fölöttünk? – teszi fel a kérdést a szerző, aki szerint Putyin és Vučić, Kaczyński és Erdoğan is pokolian unalmasak.

Lengyel László úgy véli, Putyin a maga végtelenül elhasznált és brezsnyevizálódott uralmát azzal próbálta érdekessé tenni, hogy a lehető legdurvább szavazási komédiával Oroszország örökös urává tette magát. A szerb Vučić – miután figyelmesen tanulmányozta Milosević és Orbán hatalomtechnikáját – egy korlátlan propagandagépezettel és megosztott ellenzékkel szemben jól látható csalással választást nyert. Kaczyńskinél is unalmasabb bábja, a „térdeplő Duda”, az érdeklődést nemcsak állandó falusi térdre hullásával igyekezett fölkelteni, hanem buzizással és zsidózással, s így győzött egy arasznyival.

Miért ennyire nehéz rendszert váltani az autokráciából a demokráciába? Miért volt könnyebb leváltani a '89-'90-es rendszerváltások rendszerét autokráciákra? – folytatta kérdéseit Lengyel László. Szerinte lehet erre egyszerű és kézenfekvő választ adni: nem nekünk, kelet-európaiaknak találták ki a demokráciát.

„A tekintélyuralmat – legyen az Horthyé vagy Kádáré, Piłsudskié vagy Gomułkáé, Antonescué vagy Ceauşescué – lehet, hogy unjuk, nehezen viseljük, de féljük és tűrjük: ez az otthonunk. A demokráciát, a szabadságot nem unjuk, nem félünk tőle, csak éppen idegen nekünk, migránsok vagyunk. Hazánk az autokrácia. Hazátlanokká leszünk a szabadelvű demokráciában."

A teljes írás ide kattintva olvasható.

Forrás: Népszava