Lengyel szigor, keleti vakcina

Dr. Dávid Ferenc       2021. február 25. 16:45 2021. feb. 25. 16:45

Mi van abban az esetben, ha a magyar polgár a kínai vakcinák valamelyikével oltatja magát, egy olyan oltóanyaggal, amelyet az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) nem minősített és nem fogadott be? A jóravaló magyar ember – hallgatva első számú vezetőjére – gyorsan beadatja magának a távol-keleti anyagot, ezt feltüntetik az oltási igazolványában, de a határon (vagy a reptéren) kiderül, hogy valamelyik EU-s (vagy EU-n kívüli) ország ezt nem fogadja el, és nem engedi földjére lépni a kínai szerrel vakcinált utazót. Tovább bonyolíthatja a helyzetet egy családos kirándulás, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a família valamennyi tagja ugyanazt az oltóanyagot kapta: ketten az EU-s szabvány szerintit, ketten pedig a kínai „cuccot”. Érdekes jelenetek lehetnek a határátkelőkön. (Hírklikk – Járvány-útlevél – 2021. február 14.)

A fenti sorokat én írtam, és még azzal is hülyéskedtem, hogy mindkét karomat megszúratom: egyikbe megy a keleti anyag, a másikba a nyugati, no így aztán okoskodhat nekem bármelyik határőr. Rémlátomásom – két hét múltán – valósággá vált, és onnan jött a csapás, ahonnan nem vártam. A V4-es nagy testvér, Lengyelország („Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát) az Európai Unióban először, hivatalosan bejelentette, hogy csak az EU által igazolt vakcinákat ismeri el, akinek ilyen nincs, annak irány a karantén. A megválaszolatlan (és drámai) kérdésem az, hogy mi lesz abban az esetben, ha a kontinentális közösség vezető hatalmai (Németország, Franciaország stb.) elfogadják és bevezetik a lengyel gyakorlatot, és akinek nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltása van, annak hát arc!

A figyelemfelkeltő hír tegnap késő este jelent meg, és mindig harcos külügyérünk ma már „frappánsan” reagált is az ATV kérdésére: más ország vírussal szembeni védekezése során hozott döntéseit eddig sem kommentáltuk és ezután sem szeretném – válaszolta a külgazdasági és külügyminiszter. Arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kínai oltást szeretne, és ő sem zárkózik el a „keleti oltásoktól”, így hogyan tudnak adott esetben Krakkóba utazni, tárgyalni anélkül, hogy a karantén-szabályok alól mentesülnek, Szijjártó Péter úgy válaszolt: „most sem vagyunk egyelőre beoltva semmilyen vakcinával, mégis sikerült sort keríteni hivatalos találkozókra. Tehát biztosan ezután is sikerrel fogunk járni”.  Szijjártónak és Orbánnak van diplomata útlevele, amely segítségével könnyen át tudnak kelni még a szigorú határzárakon is. 

Magyarországon a hamarosan kiadott védettségi igazolvány tartalmazza az oltottság tényét, az oltás idejét és – esetünkben ez a fontos – a védőoltás típusát. Ha ez utóbbi nem EMA-konform, akkor az Európai Unión belül a legkülönfélébb korlátozásokra számíthatunk. Péterünk arra sajnos „elfelejtett” kitérni, hogy mi lesz a magyarok százezreivel, ha a lengyel korlátozás európai gyakorlattá válik?  A keleti vakcina mellé minden magyar kap egy diplomata útlevelet is? Nekem ez a megoldás tetszik, támogatom.