Letagadta az Emmi, hogy tárgyaltak a fővárossal a várólisták csökkentéséről

HírKlikk 2020. augusztus 29. 13:20 2020. aug. 29. 13:20

Az Emmi szerint, nem is tudtak a fővárosi várólisták csökkentésére létrehozott szakmai koncepcióról. Kár, hogy a Fővárosi Önkormányzat júliusban személyesen is egyeztetett róla az egészségügyi államtitkárral, aki támogatásáról biztosította a programot.

Csütörtökön egyhangúlag szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés azt a kétmilliárdos költségvetési támogatást, melynek segítségével daganatgyanú esetén tíz napon belül elkészíthetik a páciensek diagnózisát.

Karácsony Gergelyék a budapesti atlétikai stadion megépítéséért cserébe 50 milliárdos egészségügyi fejlesztési csomagot kértek a kormánytól. Ennek jelentős részét a járóbeteg-ellátás kapta, évente kétmilliárd forintból viszont a daganatgyanús betegek CT és MR-vizsgálatának várólistáját csökkentik.

Az Emmi Egészségügyi Szakmai Kollégiumának onkológia és sugárterápia tagozata ehhez képest már a bejelentés napján arra figyelmeztetett, hogy a Kásler Miklós vezetésével kidolgozott protokollt kellene követni. Mint írták, a soron kívül kezdeményezhető CT- és MR-vizsgálatok magában hordozzák annak veszélyét, hogy a betegek egy részénél a diagnosztikus sorrend felborul, szükséges vizsgálatok maradnak el, vagy – éppen ellenkezőleg –, felesleges vizsgálatokat végezzenek el.

A minisztérium pénteken még továbbment: közleményükben azt állították, hogy „a főváros a szakmai koncepcióját az Emmivel nem egyeztette, nem is tudjuk, hogy létezik-e".

Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka a hvg.hu-nak ezt azonban határozottan cáfolta. Mint mondta, értetlenül állnak az Emmi közleménye előtt, hiszen az elmúlt fél évben számtalan alkalommal tárgyaltak az Egészségügyi Államtitkársággal és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel is. A támogatói okiratot, az ahhoz szükséges szakmai programot és a Főváros–Emmi–NEAK háromoldalú megállapodást is egyeztették, ezt a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön minisztériumi jóváhagyás után fogadta el.

„Július 24-én személyesen egyeztettünk egészségügyi államtitkár asszonnyal, aki üdvözölte és támogatásáról biztosította a fővárosi önkormányzat programját” – cáfolta az Emmi állításait Havasi.

Forrás: hvg.hu