Létrejöhet a szabad városok szövetsége

HírKlikk 2019. október 16. 08:53 2019. okt. 16. 08:53

A sikeres modell útján tovább lehet lépni előre, létrejöhet a szabad városok szövetsége és bevált az előválasztás is – erről beszélt kedd este Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az önkormányzati választásokon elért győzelem titkáról kérdezve, a szocialisták elnöke elmondta, „elsősorban a választókat illeti a köszönet [akik felismerték, hogy] megadtuk azt az alternatívát, amire lehetett szavazni. (…) Az a programsor, amit összeállítottak a polgármesterjelöltek, ami a szolidaritásról, a társadalmi igazságosságról, a zöldpolitikáról szól, úgy látszik, hatott” – mondta Tóth Bertalan, és hozzátette „ezek olyan értékek, amikben a társadalom nagy része egyetért.”

Az ellenzéki pártok között kialakult, jól láthatóan sikeres, összefogást méltatva elmondta, ez kell, hogy maradjon a stratégia a jövőre nézve is. „A helyes utat kijelölték a választók, (…) az MSZP pedig motorja volt az ellenzéki szövetségnek, (…) amelynek új polgármesterei létrehozhatják a szabad városok, szabad települések önkormányzati szövetségét, amelyben együttesen tudják kialakítani azt a képet, hogy van valós alternatíva, (…) valamint együttesen tudnak fellépni Brüsszelben vagy akár a kormánnyal szemben.”

Tóth Bertalan arról is beszélt, hogyan lehet újabb és újabb sikerre vinni a most bevált modellt, az előválasztást. „Az MSZP politikai innovációja volt az előválasztás, mi javasoltuk (…) és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sőt, felülmúlta a várakozásainkat! Meggyőződésem, hogy jót tesz egy kampánynak, hiszen egy kampány is volt az előválasztás, és a jelölt kiválasztásába be kell vonni a választókat, ahogyan az önkormányzásba is!”

Kérdésre válaszolva, hogy ez a modell működhet-e a 2022-es országgyűlési választásokon is –hiszen Dunaújvárosban például hamarosan időközi országgyűlési képviselő választás következik – a szocialista politikus megjegyezte, „Javasolni fogom, hogy a választókerületekben és a miniszterelnök-jelölt tekintetében is legyen előválasztás!”

Tóth Bertalan arról is beszélt, hogy a soron következő választások megnyeréséhez a most bevált összefogást erősíteni kell, és meg kell őrizni annak tisztaságát. „Most sok együttműködés kell, hogy a szövetséget elmélyítsük, és az önkormányzati munkát akár országos szinten is tudjuk segíteni. Ebből a célból az átadás-átvételhez felajánlottuk a segítségünket az új polgármestereknek. Többek között segítünk feltárni az ügyeket, átnézni a szerződéseket” – mondta Tóth, és kiemelte, az átadás-átvétel mindig egy fontos aktus a választások után, de a tisztaságot elvárják képviselőiktől. Mint mondta, egy képviselőtől sem tűrhető el, hogy etikátlanul viselkedjen vagy közpénzt magáncélokra használjon fel.

„Ez vonatkozik a jövőre is! Én is ezt várom el minden polgármesterünktől, minden képviselőnktől. Transzparens önkormányzati működés kell, nyilvánosság kell, (…) és be kell vonni a választókat a döntéshozatalba. Elengedhetetlen, hogy valóban azt mutassuk be, amiben hiszünk, hogy lehet tiszta kezekkel vezetni ezt az országot!” – foglalta össze a párt hitvallását az interjú végén Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

Forrás: Hírklikk