Leváltották Csepreg alpolgármesterét, mert túl kíváncsi volt

HírKlikk 2021. október 13. 19:15 2021. okt. 13. 19:15

Több mint kétmilliárd forintnyi uniós fejlesztéssel kapcsolatos iratokat próbált megismerni a saját önkormányzatánál egy Vas megyei település alpolgármestere. Dénes József Csepregen most már csak önkormányzati képviselő, és szerinte éppen azért hívták vissza a pozíciójából, mert kíváncsi volt, hogy mire és hogyan költötte a város az uniós százmilliókat.

A volt alpolgármester szerint közérdekű adatigényléseit a település polgármestere és jegyzője több éve akadályozza, így csaknem 30 uniós pályázat szerződéseinek és egyéb dokumentumainak csak egy töredékét ismerhette meg, ezek közül többet gyanúsnak talált. Ráadásul rágalmazásért is feljelentették, de a vádak alól első- és másodfokon is felmentette a bíróság.

Az Átlátszó szerkesztőségét Dénes József kereste meg, mert úgy gondolja, az ő településén is segíthet, ha beszél a nyilvánosság előtt a szerinte kifogásolható helyi ügyekről. A szerkesztőségnek írt levelében így fogalmazott: „Kitartóan próbálom azóta is tisztázni a városban felhasznált több mint 3 milliárd forint pályázati pénz útját. Nyilvánvalóan túlárazott, haveroknak juttatott munkák.” 

Dénes József azt állítja, van olyan információ, amit még 2019 októberében kért, de azóta sem kapott meg az önkormányzattól. Dénes József azért kért információt a pályázati pénzekről, mert úgy érezte, hogy a látható eredmények alapján, sok projektnél nem volt egyértelmű, hogy mire mentek el a milliók. Volt például olyan 45 millió forintos beruházás, amit egy a volt alpolgármester által felkért szakember szerint 9 millió forintból is meg lehetett volna valósítani.

Az Átlátszó szerette volna megismerni a város polgármestere, Horváth Zoltán, és jegyzője, Balogh László véleményét Dénes József állításairól. Az interjú-kérésüket elutasították.

A képviselő-testületi ülésekről nincs online közvetítés, és egy részüket amúgy is zárt ülésként tartják meg. Dénes József emiatt a saját blogján tájékoztatja a helyieket a szerinte kifogásolható ügyekről, döntésekről. Többek között például arról, hogy szerinte a településnek „állandó nyertes” cégei vannak, amik az önkormányzat megbízásait rendszeresen elnyerik, míg a többi, csak formálisan pályázó cég pedig asszisztál ehhez.