LMP: Európa és Magyarország is fontos döntésre készül

HírKlikk 2022. január 14. 17:45 2022. jan. 14. 17:45

Mind Európa, mind Magyarország olyan döntés előtt áll, amelynek hatalmas jelentősége van a jövőre nézve – mondta pénteki online sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője az atomenergia esetleges zöldenergiakénti elismeréséről.

Keresztes László Lóránt szerint lemondás és meghunyászkodás lenne az atomlobbi előtt az, ha az unió zöldenergiaként ismerné el az atomenergiát. Kijelentette, a magyaroknak le kell váltaniuk a jelenlegi, a „Roszatom lobbistájának" tekinthető magyar kormányt.

A politikus emlékeztetett, hogy nyolc évvel ezelőtt írta alá teljes titoktartás mellett a magyar kabinet Moszkvában a paksi bővítésről szóló megállapodást. A megfelelő tervek azonban azóta sem készültek el, a beruházás pedig többszöri határidő-módosítás ellenére sem kapott létesítési engedélyt – mutatott rá.

Sérelmezte, hogy nem tudható, mi a késlekedés oka, de a földrengésbiztonság kérdése sem tisztázott. A kiégett, radioaktív fűtőanyagok tárolása pedig sehol a világon nem megoldott – tette hozzá, zsákutcásnak nevezve a Boda mellé tervezett atomtemetőt.

Keresztes László Lóránt kijelentette: az ellenzéki pártok kormányon felül fogják vizsgálni a teljes projektet. Az LMP pedig teljes tévedésnek tartja, ha az atomenergiát zöldenergiává minősíti az unió. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a megújuló energiák helyett az atomenergia részesül eurómilliárdos támogatásban – mutatott rá.

Forrás: MTI/Hírklikk