Lökd ide a sört – de kisebb korsóban!

HírKlikk 2024. szeptember 22. 10:15 2024. szept. 22. 10:15

A kisebb adagok hozzájárulhatnak az alkoholfogyasztás csökkentéséhez a lakosság körében, és ezáltal többfajta rák, de egyéb betegségek kockázatát is mérsékelni lehet – erre mutat rá az az angol vizsgálat, amely a világon elsőként mérte fel a sör fogyasztását. A kísérletben a legnagyobb csapolt adagot (amit Angliában a 0,568 deciliteres birodalmi pint-nek neveznek), azaz korsót cserélték le a kutatásban résztvevő pubokban kisebb poharakra. A módszer működött. 

A pint Angliában évszázadok óta standard és a legnépszerűbb sörmérték – emlékeztet a Privátbankár. 1698-ban alkották meg, és ennek az ikonikus méretnek a kutatási célok miatti eltávolítására tett korábbi kísérletek mindezidáig kudarcba fulladtak. A vizsgálatot 2023 februárja és májusa között végezték 12 angliai (főleg londoni) bárban és étteremben, ahol 3 egymást követő, 4 hetes periódusban tesztelték az embereket. Az első szakaszban a megszokott adagokat szolgálták fel, a másodikban az angolszász csapolt sör méretes adagja (vagyis az 568 milliliteres pint) helyett a legnagyobb elérhető méretet, a pint kétharmadát. A harmadik szakaszban pedig ismét a megszokott, nagyobb korsós kiadagolást alkalmazták.

A birodalmi korsó lecserélése valóban csökkentette az eladott sör mennyiségét. És mivel ez a kísérlet az alkoholfogyasztás visszaszorítására irányult, érdemes lenne ezt megfontolni az alkoholkontroll-politikákban – mutatnak rá a  kutatók, amire még a Cambridge-i Egyetem Pszichológiai Kutatási Etikai Bizottsága az áldását is adta.

A tanulmány elöljáróban leszögezi: az alkoholfogyasztás hozzájárul a korai halálozáshoz és olyan betegségekhez, amelyek megelőzhetőek lennének. Évente több millió halálesetet okoz világszerte, és az ötödik helyet foglalja el a betegségek 20 kockázati tényezője között.

Forrás: Privátbankár


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom