Lomnici vizsgálatot sürget a migráció, és a koronavírus fertőzés közti összefüggésről

HírKlikk 2020. március 8. 12:55 2020. márc. 8. 12:55

A migráció, valamint a koronavírus fertőzés és annak terjedése közti kapcsolatot vizsgálni kell – nyilatkozta Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A Civil Összefogás Fórum ismert ideológusa úgy véli, hogy a nehéz körülmények között, adott esetben a higiéniai feltételek minimális megvolta nélkül laknak, közlekednek azok a migránsok, akik olyan országokból érkeznek, mint például Irán, ahol drámai helyzet van a koronavírus-fertőzöttség szempontjából.

Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint, egy globális járvány esetén népességmozgásoknál sem hagyhatók el a szűrővizsgálatok. Emellett a magyar egészségügyi törvény is kimondja, hogy bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésénél az országos tisztifőorvosnak többletjogosultságai vannak a menedékkérőkkel szemben – mondta.

Véleménye szerint, aki nem tartja be az egészségügyi törvény szabályait és így másokat megfertőz, az súlyos testi sértést követ el, ami a betegség általi elhalálozás esetén halált okozó súlyos testi sértésnek minősül.

Lomnici súlyosan félrevezetőnek és felelőtlennek nevezte egyes külföldről finanszírozott NGO-k egyik tájékoztató anyagát, ami szerint a járványügyi intézkedések célja, illetve jellemzője a jogkorlátozás. Álláspontja szerint a jogkorlátozás a jelen esetben legitim. Az egészségügyi törvény még azt is engedélyezi, hogy az érintettek ruházatát akár elégessék.

Ez utóbbiról a Migration Aid közölt drámai fotókat a közösségi oldalakon, amelyeken egy szál alsóneműben didergő menekültek csoportja melegszik a török-görög határon egy folyóparton sebtében összeállított tűz körül.

Forrás: MTI/Hírklikk