Magánnyomozók írják a Fidesz választási programját

Föld S. Péter 2021. december 2. 18:15 2021. dec. 2. 18:15

A HVG-nek nyilatkozó magánnyomozók szerint a Fidesznek nem igazán van szüksége arra, hogy az állami titkosszolgálatok révén szerezzen be információkat politikai ellenfeleiről, mert egyszerűbb és célravezetőbb, ha úgynevezett „mezítlábas” nyomozókat bíz meg az ilyen jellegű munkákkal (volt titkosszolgák, egykori rendőrök, stb.). Kövér László tehát hiába próbált nyomást gyakorolni az állami titkosszolgákra, ennek nem sok értelme van: a munka javát ugyanis nem ők, hanem a magánszektorban tevékenykedő kollégáik végzik.

Ki mint él, úgy ítél. Annak idején, Orbán Viktor első miniszterelnöksége kezdetén, a Fidesz azzal etette a közvéleményt, hogy az őket megelőző kormány – Horn Gyula volt a miniszterelnök – titkos és törvénytelen eszközökkel figyelte meg a Fidesz prominenseit. Aztán kiderült, hogy mindebből egyetlen szó sem igaz, sem törvényes, sem pedig törvénytelen eszközökkel nem figyeltek meg senkit. Akkor ez egy elterelő hadművelet volt a Fidesz részéről. A Kaya Ibrahim és Joszip Tot nevével fémjelzett botrányról kívánták elterelni a figyelmet. Most, a Pegasus-botrány idején, viszont kiderült, hogy ellenzéki politikusokat, a kormánynak nem tetsző üzletembereket, és független újságírókat figyeltek meg. Hogy pontosan kik, azt nem lehet tudni, Kósa Lajos szerint a Belügyminisztérium vásárolta meg Izraeltől a Pegasus nevű kémszoftvert, ám az ügyészség szerint ez nem igaz, Kósa valótlanságot állított.

Az viszont biztos, hogy a közélet mostanság hemzseg a titkos eszközökkel megszerzett információktól. Hol egy pártelnök – vélt, vagy valós – szerelmi ügyét tárgyalják az egyik bulvárlap közreműködésével, hol az ideiglenesen hazánkban állomásozó orosz oligarcha, Timur Rahimkulov csalja tárgyalásra az egyik volt miniszterelnököt. E megbeszélésről titokban hangfelvétel készül, a gondosan összevágott hanganyagot pedig folytatásokban adagolják a nyilvánosságnak.

Ebből a szempontból teljesen érdektelen, hogy az így szerzett információk igazak-e, vagy sem. A lényeg, hogy minden jel szerint ezekből a – főként magánnyomozói – forrásokból származó információkból áll össze a Fidesz választási programja.

A Fidesz tehát e tekintetben szintet lépett. 2014-ben Orbánék mindössze azzal kampányoltak, hogy „Folytatjuk". Vagyis, folytatják, amit 2010-ben, a dicsőséges fülkeforradalom győzelmével elkezdtek, tehát a jogállam lebontását, az ország szétlopását, a sajtószabadság, a nyilvánosság szűkítését, korlátozását.

A 2022-es választásra sem azzal kampányol a Fidesz, hogy mit kezd majd a széthulló egészségüggyel, a lebutított oktatással, hogyan próbálja az elszigetelt magyar külpolitikát – amelynek már csak minden rendű és rangú diktátorok a partnerei – visszaszuszakolni a politikai térképre. A Fidesz ajánlata Magyarországnak a következő négy évre: az egyik ellenzéki pártelnöknek állítólag szeretője van, a főpolgármester szolgálati autója száz métert tett meg a buszsávban, és nyilván más, hasonlóan fajsúlyos ügyek is be vannak már tárazva, csak alkalom kell, hogy elővegyék őket a fiókokból.

Ez vár Magyarországra a választásig hátralévő négy hónapban. Addig meg csak elleszünk valahogy. Például úgy, hogy lakosságarányosan nálunk négyszer annyian halnak meg a Covid-járvány következtében, mint az uniós átlag. Egy jó magánynyomozó bizonyára ki tudná deríteni ennek az okát, bár az is elég volna, ha odafigyelnének a témában jártas és politikailag a Fidesznek nem elkötelezett szakemberek véleményére.