Magánzsebekben is turkálna a Szuverenitásvédelmi Hivatal

HírKlikk 2024. augusztus 12. 16:45 2024. aug. 12. 16:45

Nem ül tétlenül a babérjain a működését idén februárban megkezdő, Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatal. A jegybanktól például azt kérték, hogy a hivatal „a szuverenitásvédelmi törvény szempontjából megalkotott” kimutatásokat kapjon magánszemélyek és cégek bankszámlájára érkező utalásokról.

Az Átlátszó oknyomozó portál megállapításait idéző Népszava szerint több kulcsfontosságú állami intézmény vezetője már pozitív választ adott a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkereséseire, amelyekben a hivatal a megkeresett szervezetekhez információgyűjtésre vonatkozó kérésekkel fordult. Ilyen volt például a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH), vagy éppen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is. 

Ezek alapján nagyon úgy néz ki, hogy a kérések túlterjeszkednek a Lánczi Tamás vezette hivatal törvényi felhatalmazásán, ami csak konkrét vizsgálatok esetében kötelezi az állami szerveket a tájékoztatás-adásra. A hivatal annyira beindult, hogy több levélben már arra kérték az intézményeket, hogy saját területükön folyamatosan gyűjtsék „a szuverenitást sértő vagy veszélyeztető” tevékenységekkel kapcsolatos információkat – mindezt pedig adják át a fideszes szervezetnek. Vagyis már általános jelleggel is kíváncsiak bizonyos adatokra. 

A vonatkozó törvény ugyan nem hatalmazza fel a hivatalt a banktitkok megismerésére, ám a jegybanktól mégis azt kérték, hogy a hivatal „a szuverenitásvédelmi törvény szempontjából megalkotott” kimutatásokat kapjon magánszemélyek és cégek bankszámlájára érkező utalásokról. A könyvvizsgálói kamara azt közölte, nem tervezi teljesíteni a NER bunkósbotjaként szolgáló hivatal kéréseit. Korábban már az ügyvédi kamara is megtagadta azon információk átadását, amelyek sértik az ügyvédi titoktartást.

Ugyancsak érdekes, amit az NMHH-tól kérnek, jelesül azt, hogy a műsorfigyelő és -elemző főosztály készítsen elemzéseket „a nemzeti szuverenitást sértő tartalmak megjelenéséről”, a hatóság pedig állítson fel egy olyan rendszert, ahol lakossági bejelentéseket fogadnak az ilyen tartalmakról, ezeket haladéktalanul küldjék el nekik. További elvárásaik, hogy legyen felelőse a szuverenitásvédelmi adatok gyűjtésének és továbbításának, valamint egészítsék ki a hatóság szabályzatait a „szuverenitás védelmét elősegítő szakmai és fegyelmi szabályokkal”. 

(A Szuverenitásvédelmi Hivatal működéséről legutóbb itt írt a Hírklikk.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom