Magyar Bálint: a rablás az rablás, ne hívjuk modellváltásnak vagy privatizációnak!

HírKlikk 2021. április 20. 15:00 2021. ápr. 20. 15:00

Magyar Bálint volt oktatási miniszter azt mondta: világossá kellene tenni, hogy Magyarországnak nem kormánya van, hanem bűnszervezete, amelyet Orbán Viktor vezet. Szerinte az egyetemeknél ne modellváltásról, az alapítványoknál pedig ne újfajta privatizációról beszéljünk, mert ha egy bank vezetése lenyúlja a betétesek pénzét, arra sem mondjuk, hogy „a bankvezetés új modelljét valósították meg”, vagy ha bankrablók kirabolják a bankot, azt se tudjuk le annyival, hogy „nem a pénzfelvétel legszakszerűbb módját választották”.

Magyar Bálint hétfőn a Klubrádióban, az Esti gyorsban azt mondta, nem hinné, hogy örökre elvesztek volna a kormányközeli alapítványokba kiszervezett vagyonelemek (egyetemek, részvények, bankok). Azt mindenesetre fontosnak tartja, hogy világossá kellene tenni, Magyarországnak nem kormánya van, hanem bűnszervezete, amelyet Orbán Viktor vezet, és amely a járvány nyomorúsága közepette csak újabb lehetőséget talált arra, hogy újabb közpénzlenyúlási technikákkal egészítse ki az eddigieket. 

Nem hinné, hogy ne lenne megváltoztatható ez a törvényekkel bebetonozni akart helyzet. Ha például a Fidesz a kétharmad birtokában alaptörvénybe emelné, hogy innentől kezdve csak Fidesz-párttagkönyv birtokában lehet a közvagyonból részesedni, attól az még nem lenne törvényes. Látni kell, hogy a közbeszerzések (amelyek szerinte valójában magánbeszerzések), a tao-lenyúlások, európai uniós pénzek lenyúlásai nagymértékben kiegészülnek komplett vagyonelemek, ágazatok megszerzésével.

Az alapítványi kiszervezés újfajta eszköz, de nem teljesen új, mert Matolcsy György MNB-elnök alapítványai már példát mutattak arra, hogyan veszti el közpénz-jellegét a kvázi magánalapítványokba csatornázott közpénz.

A teljes beszélgetést itt meghallgathatják.