Magyar égre magyar űrhajóst

HírKlikk 2020. augusztus 1. 10:50 2020. aug. 1. 10:50

Szijjártó Péter azt álmodta meg, hogy 2024/2025-ben már nézhetjük a tévében a második hazai űrhajós fellövését – ez azonban több mint valószínűtlen.

Alig kilenc hónappal ezelőtt, a kormány még azt kommunikálta, hogy Magyarország rövid időn belül ismét olyan nemzetközi sikert tud felmutatni, mint 1980-ban, amikor a Szojuz-36 fedélzetén szovjet segítséggel, Farkas Bertalan kijutott a világűrbe. Most a Népszava számol be arról, hogy továbbra sem tudott megállapodni az orosz és a magyar fél a magyar űrhajós fellövéséről.

A Roszkoszmosz (Orosz Szövetségi Űrügynökség) válaszolt a Népszava kérdéseire, így derült ki, hogy még kész szerződésszöveg sincs csak egy tervezet, amiről jelenleg a két ország tudományos együttműködésével foglalkozó bizottság egyik albizottságában egyeztetnek. Pedig a programot koordináló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019 novemberében azt állította, a „politikai megállapodás” már megvan, mi több, 2024-ben, rosszabb esetben 2025-ben akár nézhetjük is a tévében a második hazai űrhajós fellövését.

A Roszkoszmosz azt állítja, hogy a magyar-orosz megállapodást tárgyaló bizottság albizottságának első ülésére június 19-én került sor és sikerült megállapodniuk három új munkacsoport személyi összetételéről. Ezzel szemben, a magyar külügyminiszter tavaly azt mondta, hogy az ügy jól halad és egyik nyilatkozatában azt is kiemelte, hogy a „kiválasztási és kiképzési munkálatokat haladéktalanul” megkezdik.

Arra még nagyon sokat kell várni, hogy elkezdődjenek a kiképzések, ugyanis még csak most zárult le a jelentkezési időszak az orosz személyek számára, ahhoz pedig, hogy megkezdődjön a magyar űrhajós kiképzése, még meg kéne kötni a magyar-orosz megállapodást, le kéne folytatni a jelentkezési procedúrát, a majd megtalálni a legalkalmasabb személyt. Az utóbbi szintén időigényes.

A Roszkoszmosz honlapján az olvasható, hogy a kiválasztási folyamat során áttekintik a jelöltek egészségi állapotát, fizikai felkészültségét, eddigi tudásukat, tanulási készségüket, pszichikai és pszichofiziológiai tulajdonságaikat, motivációjukat, viselkedésüket, illetve szakmai előéletüket. Majd csak ezek után jöhet a kiképzés, ami szintén egy hosszadalmas folyamat, hiszen Farkas Bertalant két év alatt készítették fel. 1980-ban ráadásul leegyszerűsítette ezt a folyamatot, hogy nem kutatót, hanem vadászpilótát küldtek fel, akkoriban pedig a magyar hadsereg tisztjei tudtak oroszul – jelenleg a nyelvtudás hiánya viszont már gondot okozna. 

Összegezve: kizárt, hogy a 2024-2025-ös Szijjártó-féle céldátum tartható volna.

(A kiemelt kép az MKKP Facebook oldaláról származik)