Magyar El Clásico

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 24. 16:59 2020. okt. 24. 16:59

Miközben Csehországban és Szlovákiában már egyáltalán nem engednek nézőket a lelátókra, addig Magyarországon október 24-én (szombaton) teltházas Fradi - Újpest mérkőzésre kerül sor. Gulyás Gergely október 22-i – meccsre invitáló – nyilatkozata szerint „Ha Önt a Fradi-meccs érdekli, semmiképpen ne hagyja ki, csak maszkot viseljen”.  Ezzel szöges ellentétben áll Müller Cecília tiszti főorvos keddi kérésével, amikor is arra figyelmeztetett, hogy kerüljük a tömegrendezvényeken való részvételt. A Ferencváros – Újpest meccs pedig aztán igazi megabuli, megfűszerezve némi közbiztonsági rizikóval.

A pénteki SZFE-tüntetésen résztvevő tömeg a széles úttesten, a kötelező távolságot betartva demonstrált, és a felvételek tanúsága szerint, rendkívül fegyelmezetten – szinte száz százalékban – maszkot viseltek az emberek. Nem mondom, hogy nem volt kockázatos a rendezvény, de – tekintettel a résztvevők mérsékelt magatartására és a szabályok maradék nélküli betartására – talán vállalható volt a lebonyolítása. Gulyás miniszter úr az SZFE-rendezvénnyel kapcsolatban nem mondta, hogy „semmiképpen ne hagyja ki”, azaz egyáltalán nem biztatott az ünnepi utcán vonulásra. Gulyás voksa tehát röviden: FTC meccs ajánlott, SZFE-vonulás nem. Ez is egy üzenet, ez is egy értékválasztás.

A Fradi honlapjára tévedve, olvasom, hogy a szombati meccsen kötelező lesz a maszk viselete. Jó házigazdaként, a klub 10 ezer maszkot is vásárolt, figyelemmel arra, hogy sokan elfelejtenek magukkal védőeszközt hozni. A felhívásban az is szerepel, hogy a maszk viselete a rendezvény teljes időtartama alatt kötelező, aki ezt elmulasztja, „azt az FTC biztonsági szolgálata köteles a stadion elhagyására felszólítani.”

1. Az FTC legutóbbi, teltházas bajnoki mérkőzését látva (október 16.– Kisvárda) összepréselődve szurkoltak a hazai nézők, a lelkes Fradi-tábor tagjai pedig egymás nyakába borulva örültek a góloknak, a győzelemnek. A maszk viselése akkor nem volt kötelező, a 1,5 méteres távolságtartásról pedig szó sem lehetett. Nyilvánvaló, hogy az FTC - Újpest meccsen sem lehet ezt érvényesíteni.

2. Bízzunk abban, hogy a lelkes hazai- és vendégszurkolók normakövetők lesznek, és többségük viseli majd a ma már kötelezően előírt maszkot. A kérdés, hogy a felhevült és izgalmi állapotban levő, de a szabályokat megszegő drukkereket hogyan távolítják el a full-ra töltött szektorokból. Az is lehet, hogy néhányan a meccs előtt már „bebambiznak” a környező kocsmákban. No, ezeknek a srácoknak aztán beszélhet a biztonsági szolgálat, kiemelésük sem lesz egyszerű!

3. A szurkolók egy jelentős része tömegközlekedési eszközökkel érkezik. Elkerülhetetlen a tumultus, félő, hogy itt is körülményes lesz a nem túl szigorú magyar szabályok betartása. Ebből következően, a BKV-nak is komoly feladatra számíthat szombaton este.

Nem vagyok meccsellenes (nézni is fogom), de kénytelen vagyok konstatálni, hogy a tiszti főorvos javaslata és neves szakértők véleménye egyáltalán nem befolyásolja a kormányt. A Fradi - Újpest rangadó előtt – 16.00 – órai kezdettel – Katalóniában egy egészen „jelentéktelen” meccsre kerül sor: a Barcelona mérkőzik meg a Real Madriddal (El Clásico). Zárt kapuk mögött, nézők nélkül.