Magyar EP-képviselők szerint Orbán Európa trójai falova

HírKlikk 2020. november 24. 21:50 2020. nov. 24. 21:50

„Az Európai Unió nem követheti el azt a hibát, hogy engedjen Orbán Viktornak, aki a demokrácia ellenfele, s nem Magyarország érdekeit képviseli, hanem kizárólag a sajátjait” – a többi között ezt tartalmazza hat ellenzéki magyar európai parlamenti képviselő közös írása, ami a német liberális Die Zeit-ben jelent meg. Az „Európa trójai falova” című vendégkommentárt Dobrev Klára, Gyöngyösi Márton, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Újhelyi István jegyzi. 

„Európa most nem követhet el olyan hibát, amely könnyen az unió széteséséhez vezethet” – hívja fel a figyelmet a Die Zeit-ben megjelent írás. Volt már példa a történelemben – Jaltában, vagy a Népszövetség kudarca –arra, hogy demokratikus országok vezetői erőszakos és dörzsölt diktátorokkal úgy tárgyaltak, hogy azt hitték, az ugyanúgy gondolkodik, mint ők, és ez mindig katasztrofális következményekkel járt. 

Orbán Viktor személyében ugyanis újra egy erőszakra hajló, ravasz diktátorral van dolgunk, aki arra használja fel politikai hatalmát és az uniós pénzeket, hogy családját és klientúráját gazdagítsa, miközben leépíti a demokráciát, és lábbal tapossa az európai értékeket. Orbán mindenre képes a hatalma megtartása érdekében. Európának be kell látnia, hogy Orbán demokráciaellenes módon gondolkodó politikus, és ezt ő mondja magáról, amikor az illiberális eszmék bajnokaként lép fel – fejtik ki a szerzők. 

Nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy Orbán nem azonos sem Magyarország polgárival, sem a magyarok érdekeivel, és felhoznak számos ezt bizonyító adatot és érvet. Orbán már bebizonyította, hogy csak a hatalmi szót érti, az érvek neki nem számítanak. Közben keleti autokrata uralkodók trójai falova módjára viselkedik az EU-ban. 

„Magyarország polgárai azt várják az EU-tól, hogy egyértelműen foglaljon állást, és korlátok közé szorítsa Orbán romboló hajlamát. Ez Magyarország és Európa elementáris érdeke” – mutatnak rá a szerzők. 

Európa vezetői elvesztik a hitelüket az európai polgárok szemében, ha újra elkövetik azt a hibát, hogy engednek egy intoleráns zsarnoknak. Az nem lehet, hogy ezek a vezetők több százmillió európai polgár érdekeit sértve, továbbra is finanszírozzák Orbánt és társait. Ha mégis ezt teszik, Európa olyan hibát követ el, ami könnyen Európai Unió végét jelentheti – figyelmeztetnek az aláíró politikusok.