Magyar gazdákat sodorhat csődbe a Brexit

HírKlikk 2020. október 21. 12:50 2020. okt. 21. 12:50

Egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli Brexit. Ha év végéig sem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát.

Miközben az EU továbbra is kitart a megállapodás szándéka mellett, jelzésértékű, hogy eldöntötték, a tagállamoknak és az intézményeknek el kell kezdeniük felkészülni arra, ha mégsem lesz megállapodás. A britek ennél is továbbmentek, „Fogy az idő" címmel, hivatalos kormányzati kampányt indítottak.

A megállapodás nélküli brit kilépés a magyar gazdaság szempontjából is okozhat problémákat, hiszen a magyar export termékforgalom három százaléka kerül az Egyesült Királyságba. Ennél fontosabb ugyanakkor a szolgáltatások exportja, amelynél viszont egyébként is óriási kérdőjelek vannak, hiszen ez részben a Magyarországra érkező brit turistáknak volt köszönhető – írja az mfor.hu.

Ezen túl nagy kérdés az is, hogy mi lesz a mezőgazdasággal. A termelők egy része ugyanis az uniós agrártámogatások átalakítása miatt, egyébként is nehéz helyzetben van. Így az Egyesült Királyságba exportáló gazdaságoknak a kieső értékesítés könnyen csődhelyzetet okozhat.

A KSH adatai szerint, 2018-ban 260 millió eurót tett ki a magyar agrárexport. A húsból készült termékek 12,8 százaléka, az élelmezési célra alkalmas zöldségfélék 8,9 százaléka és a különféle ehető készítmények (méz, élelmiszer-készítmények) 6,4 százaléka került az Egyesült Királyságba. A szakértők szerint, várhatóan e termékek esetében fejthet ki majd lényeges hatást a brit kilépés. A legnagyobb veszteséget a tápok és takarmányok, valamint a feldolgozott zöldségfélék – különösen a csemegekukorica – piaca szenvedheti el. A magyar bor- és mézkivitel is megnehezülhet.

Forrás: mfor.hu