Magyar György: korántsem teljes az évtized korrupciós botrányának a története

HírKlikk 2024. április 2. 14:40 2024. ápr. 2. 14:40

Az évtized korrupciós botrányának történetéről egyelőre annyit tudni, hogy a volt fővégrehajtó megkente az igazságügy-miniszter helyettesét, de, hogy még kik érintettek, és milyen felelősséget viselnek, arra mintha a nyomozóhatóság sem lenne kíváncsi. Azzal, hogy elrendeltek egy új vizsgálatot, kihallgatták tanúként Varga Juditot, szinte korlátlan ideig nyugtathatják a közvéleményt: nincs itt semmi látnivaló. A vizsgálat lezárult, felejtse el! – idézi az olasz maffiáról szóló klasszikus filmet Magyar György, aki legfrissebb blogposztjában több oldalról közelítve, számos érvet és tényt sorolva jut a fenti megállapításra.

„Mindenképpen kellene valamilyen jogkövetkezményének lennie a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott rövid hangfelvételnek, de annak eredményéről nem vagyok meggyőződve” – szögezte le a napokban (a Klubrádió egyik műsorában) Magyar György, aki most a Magyar Ügyvéd Blogon is visszatért a témára. Legfrisseb bejegyzésében azt fejti ki, hogyan evolválódott a Völner–Schadl-ügy napjainkra. A hangfelvételből és annak kapcsán a magyar közvélemény által jól ismert állítások közül egyben hivatali vesztegetés és visszaélés miatt ugyan folyik eljárás (miszerint kormányzati körökből valaki be akart avatkozni az ügyészség által folytatott nyomozásba), de Varga Judit további állításai további súlyos aggályokat vetnek fel. Állítólag azt is mondta (bár ez nincs a hangfelvételen), hogy ez egy maffiaállam, amelyből nem lehet szabadulni. A felvételen az pedig tényleg szerepel, hogy Varga szerint Rogán Antal propagandaminiszter bizonyos Dani és Detti közreműködésével „magukat kihúzatták” a Schadl-ügy nyomozati irataiból, illetve javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne még kivenni az aktákból, de azt nem mind tartották be. Keletkeztek ugyanis újabb dokumentumok, ám Polt Péter Varga Judit szerint már nem ura az ügyészségnek. 

Mindenesetre a blogbejegyzés szerint az informatika mai állása mellett nehezen képzelhető el, hogy az iratokat manipulálják, mert előbb-utóbb kiderül az is, mi volt Schadl széfjében (noha megsemmisítették – a szerk.). Vajon milyen, állítólag Rogánra nézve is kompromittáló adatokat, fotókat semmisítettek meg amúgy elvileg jogszerűen? (– teszi fel a kérdést Magyar György, megjegyezve, hogy azokban Tónit, Ádámot és Barbarát emlegették.)

S hogy mindennek mi az értelme? – kérdezi, s rögvest válaszol: „annyi, hogy elvágják a korrupciós ügyben esetleg magasabb kormányzati körökhöz vezető szálakat”. Ez – mutat rá az ügyvéd – megvalósíthatja a bűnpártolás és a hivatali visszaélés törvényi tényállásának gyanúját, amit kötelező kivizsgálni. Csakhogy erre az ügyészség jogosult, ami felvetheti az elfogultság esetét, hiszen a saját tevékenységüket kellene górcső alá vonni. Más illetékes hatóság pedig erre nincs, és mint írja: ő is legfeljebb találgatni tud, vajon ezt az ellentmondást miként lehetne feloldani, „talán magyarul is értő uniós ügyészi segítséggel”. Mint hozzáteszi: arra is apellálhat, hogy a vádhatóság iránti megrengett közbizalom helyreállítása érdekében objektíven, a törvény szigorával kell eljárni.

Az meg egészen elfogadhatatlan, hogy a botrányos históriát igyekeznek a kormánymédiában családi viszállyá silányítani, hiszen Magyar és Varga házassága megszűnt, a volt miniszter asszony pedig a bulvármédiában egykori férjét próbálja bántalmazó félként feltüntetni” – tér ki a botrány egy további folyományára az írás. Ez persze legfeljebb a közvélemény befolyásolására alkalmas, bár egy állítással egy tagadás áll szemben.

Magyar kitér arra is, hogy a bíróságban azért még lehet bízni, mert a szabad bizonyítás keretében a Völner–Schadl-ügyhöz kapcsolódóan indítványozhatják további tanúk meghallgatását. Így a jelenlegiek mellett idézhetik Varga Juditot, Rogán Antalt, Nagy Ádámot és Magyar Péter is, valamint a dokumentumokban felmerült más személyeket, így a titokzatosnak tűnő, ám egyértelműen azonosított Dettit és Danit is.

Közben a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: Magyar Péter egész pályafutását a kegyelmi botrányba belebukott volt politikus feleségének köszönheti – emlékeztet még egy ágra-bogra Magyar. Aki szerint ennél jobban a NER lényegét talán nem is lehetett volna megfogalmazni, mert náluk – autentikus forrás szerint is – a csókosoknak áll a zászló.

Az alapvető kérdésen azonban ez mit sem változtat – hangoztatja Magyar György, aki emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak járó források jelentős részét éppen a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt tartja vissza. „Az, hogy kormányzati körök beavatkoztak az ügyészség működésébe, csak a brüsszeli testület fenntartásait erősíti, és erre most a legkevésbé sem volt szükség” – mutat rá. Az pedig, hogy a kegyelmi ügy kirobbanása, illetve Magyar Péter fellépése a véletlennek köszönhető, nos, az a legkevésbé sem alkalmas arra, hogy meggyőzzék Brüsszelt: a rendszerszintű problémákat valamilyen belső kontrollmechanizmus bizonyosan feltárja. Hiszen még a volt miniszter asszonyt sem tudták megvédeni az állítólag bántalmazó férjétől, aki – Varga Judit szerint - verbális erőszakkal kényszerítette ki a rendszerszintű korrupcióra utaló „vallomást” a Völner–Schadl-ügyben.

Az írás a fenti sommás megállapításokon túl több – részletnek mondott – momentumot is felidéz. A többi között Pesty László, a „Lölő-jelenséget” tavaly nyár óta bíráló fideszes dokumentumfilmes interjúját, aki nem csak azt tartja elképzelhetetlennek, hogy Vargát belekényszerítették a sárdobálásba, hanem azt is közölte, „beszélik a városban, hogy Novák Katalin sem önszántából írt alá”.  

Felhozza a poszt Bayer Zsolt véleményét, miszerint tíz éve tudják, hogyan bánik a feleségével Magyar Péter – csak az a kár, hogy a Fidesz egyik megmondóembere források szerint legfeljebb öt éve ismerheti a családot. 

Előkerült ezen momentumok között továbbá az is, hogy az a bizonyos Nagy Ádám nem más, mint Rogán Antal kabinetfőnöke, egyben legkisebb fiának keresztapja, akinek a családja ingatlanokon keresztül is kötődik Rogánhoz, s akit még az egyetemi vizsga kapcsán is Schadl mentett meg, s akivel kapcsolatban egy, 1,2 millió forintos gyanús ügylet is felmerült. 

Egy másik „részlet”, hogy Schadlnak bejárása volt a Karmelitába és a külügy Garibaldi utcai épületébe, sőt, még diplomataútlevet is kapott. Rogán tagadja, hogy ismerte volna őt, „kár, hogy közös fotón is szerepelnek”. 

Magyar György e sorban arra is felhívja figyelmet, hogy az iratokban szerepel az igazságügyi minisztérium civilisztikai és igazságügyi kodifikációs főosztályának volt vezető kormány-főtanácsosa, Martonovics Bernadett is (az a bizonyos Detti), aki rendszeres kapcsolatban állt Schadl Györggyel, s aki végrehajtójelölteket is vizsgáztatott: ő volt az elnöke annak a bizottságnak is, amely átengedte Schadl pártfogoltját, majd az iratok alapján telefonon méltatlankodott, hogy „minden rendben van, de ez egy katasztrófa volt”. Varga Judit az ominózus hangfelvételen egyébként azt mondta, Martonovicsnak is tudomása volt a nyomozás iratainak manipulálási szándékáról

Mindezek alapján is azt állítja Magyar György, hogy „az évtized korrupciós botrányának története ezzel korántsem teljes”. Egyelőre annyit tudni, hogy a volt fővégrehajtó megkente az igazságügyi miniszter-helyettest, de hogy még kik érintettek, és milyen felelősséget viselnek, arra mintha a nyomozóhatóság sem lenne kíváncsi. Azzal, hogy elrendeltek egy új vizsgálatot, kihallgatták tanúként Varga Juditot, szinte korlátlan ideig nyugtathatják a közvéleményt: nincs itt semmi látnivaló. A vizsgálat lezárult, felejtse el! – idézi az olasz maffiáról szóló klasszikus filmet a blog.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom