Magyar György: senki se maradhasson két ciklusnál tovább hatalmon

HírKlikk 2022. január 18. 11:01 2022. jan. 18. 11:01

Akár teljes iratmásolatot is kérhetnek egy eljárás szereplői – mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Magyar György ügyvéd arról, hogy 1700 oldalas nyomozati irat jutott a 444.hu birtokába a bukott igazságügyi államtitkár és a végrehajtói kamara volt elnökének ügyéről. Hozzátette, ez már a nyomozás érdekeit nem befolyásolhatja és egy újságírónak, ha teheti, nyilvánosságra kell hoznia.

Valaki pórul járhatott akkor, amikor a végrehajtói kar elnöke, aki visszaélve helyzetével, különböző anyagi juttatásoktól tette függővé, hogy ki az, aki végrehajtói praxishoz juthatott és lehet, hogy valakit becsaptak, nem azt kapta, amit várt, és most terített – ismételte meg Magyar György korábbi állítását.

„És ha elkezdett énekelni, akkor abban biztosan voltak olyan tények, amelyekkel szoros összefüggésben elindulhatott az eljárás. Az látható az iratokból, hogy egy hosszan tartó megfigyelés, lehallgatási akció zajlott, és összegyűlt annyi adat, hogy meg lehetett gyanúsítani magát a végrehajtó kamara elnökét és Völner Pált is.”

A Btk. honorálja, ha valaki egy ilyen vesztegetési ügyet a hatóság tudomására hoz, részletesen feltár, és ha pénzt kapott, azt visszafizeti. Aki ezt megteszi, mentesülhet a büntetőjogi hátrányok alól, azaz felmenthető vagy a büntetése korlátlanul enyhíthető – hívta fel a figyelmet az ügyvéd.

„A végrehajtó egy hivatalos személy, ha ezzel visszaél, azt a törvény külön is bünteti. Ezért a bizonyos befolyással üzérkedéssel vagy a jogtalan előny követelésével vagy elfogadásával a hivatalos személyt, 1-5 évig tartó szabadságvesztéssel büntetik.”

Ha nézzük ezt az anyagot – tért vissza Magyar György a megjelent dokumentumokra –, akkor itt egyetemi vizsgákról van szó, amikről azt kell tudni, hogy bemártható az eljárásba az egyetemi tanár is, aki közreműködött a visszaéléseknél. Ő közfeladatot ellátó személyként élt vissza a helyzetével, ezért vagy 3 évig terjedő vagy 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

„Ha az adatok megfoghatóak és egyértelműek, akkor azt a szálat is végig kell futtatni, hogy Rogán Antal propagandaminisztériuma stintén érintett az ügyben. Hallottuk több megszólalásban, hogy valaki a gazda, és belső információk arra utalnak, hogy ez nem lehetett más, mint Rogán Antal miniszter. Arról is vannak adatok, hogy ezek a lehallgatások az ő minisztériumából fakadó hívásokkal voltak szoros összefüggésben, csak nem tudtak személyt azonosítani.”

Sajnos a NER vonatkozásában elég gyakori ez a visszaélés, az uram-bátyám viszony, az egyéb ügyekből származó tapasztalatok folytán is – mondta Magyar György. Képviselők vannak szintén hasonló helyzetben, kiskirályok, akik ellen folyik a büntetőeljárás, de még mindig bejárnak a Parlamentbe és szavaznak, mert szükség lehet a többséghez rájuk – tette hozzá az ügyvéd.

„Völner esetében is érdekes, hogy lemondott az államtitkári posztról, de a képviselőségéről nem. Egymás után derül ki, hogy az ő tevékenysége sem merült ki abban, hogy szívességet tett vagy fogadott el vagy kért a végrehajtói kar elnökétől.”

A kormányzó pártok világában már elszemtelenedtek a funkcionáriusok, nem figyeltek oda, hogy nekik az esküjükből fakadóan, milyen kötelességeik vannak, mert azt gondolták, hogy ők már törvényen kívül állnak, ennek pedig az a következménye, hogy belebuknak ezekbe a cselekményekbe – fejtette ki véleményét az ügyvéd.

„Az ellenzéknek és a hatóságnak az a dolga, hogy ezeket az eseményeket ne hagyja elfelejteni, ha lenne kormányváltás, sokkal több csontváz esne ki a szerkényekből.”

Magyar György egy új tervet is bejelentett, ami bekerül az ellenzék közjogi programjába.

„Azt a javaslatot tesszük, hogy egy-egy hatalom két ciklusnál tovább ne uralkodhasson, mert ha hatalomban marad, akkor elveszti a kontrollját, a társadalom nem tudja ellenőrizni. Annyira beágyazódik a kapcsolati rendszerük, hogy ezzel már nem az ország és a társadalom érdekében, hanem a saját zsebükre és a saját kapcsolati rendszerük érdekében tevékenykednek.”

A javaslatban szerepel még a korrupcióellenes ügyészség felállítása, hogy ezek a közbizalom megásására, tönkretételére irányuló tevékenységek megszűnjenek – fogalmazott.

Az ügyvéd szerint ha esetleg nem is lesz kormányváltás, akkor is kiegyensúlyozottabb parlamenti egyensúly jöhet létre, nem lesz kétharmados többség, ami megengedi azt a lehetőséget, hogy akár alkotmányozással, akár sarkalatos törvények felülírásával visszaéljen a többség ezzel a hatalmával.

„Szoros választási eredmény lesz, amelyben konszenzusra kell törekedni, és a normális kerékvágásba kell visszavinni a magyar társadalmat. Ezt úgy hívják, jogállam” – mondta Klikk FM Politikai nagyító című műsorában Magyar György.