Magyar jobbról, populizmussal előzi Orbánt és a Fideszt

HírKlikk 2024. május 23. 17:20 2024. máj. 23. 17:20

A Visegrádi négyek országaiban az illiberális populizmust egyre gyakrabban jobbról érik sikeres kihívások – ezt elemezte igen hosszú írásában Peter Techet jogász és történész, az osztrák Dunai Térség és Közép-Európa (IDM) intézet munkatársa.

Varsóban, Prágában és Pozsonyban konzervatív politikusok győzték le az ottani populistákat – bár Pozsonyban csak átmenetileg –, és Magyarországon Magyar Péter, az új csillag igyekszik ezt a stratégiát Orbán ellen alkalmazni. Az elemzést ismertető Der Standard szerzője emlékeztetett rá, hogy a 2022-es választás után az ellenzéki táborban reménytelenség ütötte fel a fejét, az ellenzék maga is megosztott volt, és alig tudott Budapesten és néhány nagyobb városon kívül új választókat meghódítani.

Orbán rezsimje még áll, de kinevették volna, aki pár hónapja azt mondja, hogy a kis falvakig bezárólag tömegek vonulnak az utcára. Magyar nem ideológiailag utasítja el Orbánt, sőt, e téren bizonyos kérdésekben egyet is ért vele. Azt mondja azonban, hogy Orbán maffiát épített ki, és ezért le kell váltani. Emlékeztetett a szerző a „kegyelmi botrányra”, azzal, hogy Novák Katalin után Varga Juditnak is le kellett mondania. Ekkor lépett színre a volt férje, Magyar Péter, aki a Fidesz-bennfenteseként az elmúlt 14 évben magas gazdasági tisztségekben dolgozott, és a hatalom legszűkebb elitjéhez tartozott.

Támadta a Fideszt, majd márciusban bejelentette, hogy saját párttal indul az európai választáson. Pártja képes volt támogatókat vonzani mind az ellenzéki pártoktól, mind a Fidesztől, és nem csupán Orbánt akarja legyőzni, hanem a jelenlegi ellenzéket is, és annak helyére akar állni egyedüli alternatívaként – írta Techet.

Magyar most járja az országot, és vidéken is tömegeket mozgat. A Fidesz megpróbálja a bevett módszerét alkalmazni ellene, azt mondja, Magyar „Soros ügynöke”, baloldali, háborúpárti, az illegális migráció és a gender-ideológia híve, de a jelek szerint Magyarral szemben nem hat az, ami jó volt a „régi” ellenzéki pártok ellen.

Magyar ugyanis a Fidesz narratíváját is a kormányzó párt ellen fordítja, és olyan álláspontokat is képvisel, amelyeket a Fidesz-szavazók is jól fogadnak. Sőt, nacionalista, helyenként EU- és Amerika-ellenes retorikát alkalmaz. Ugyanakkor elhatárolódik a mai ellenzéktől, mindenekelőtt Gyurcsány Ferenctől, mi több, elzárkózik az együttműködéstől mindazokkal, akik valaha együttműködtek Orbánnal, vagy Gyurcsánnyal – azt mondja, az egész legutóbbi 34 évet akarja leváltani a mai ellenzéket is beleértve.

A politika két tábora, a Fidesz, valamint a többnyire baloldali és liberális ellenzék egyaránt támadja Magyart, de neki ez csak segít abban, hogy „az elitek ellen küzdő új fiúnak” állítsa be magát, noha maga is a Fidesz-elit tagja volt 14 éven át. Némileg emlékeztet az olasz Beppe Grillo pártjára, még abban is, ahogyan pályázati úton választotta ki a párt jelöltjeit az európai választásra. Így jól képzett, de teljesen ismeretlen emberek kerültek a listára, ami erősíti Magyar vezérpozícióját a pártjában, és azt az arculatot is, hogy „az igazi, az egyszerű népet” képviseli.

Techet a továbbiakban a V4 többi államában mutatkozó, hasonló tendenciákat elemezte, a cseh Petr Fialával és a lengyel Donald Tuskkal kapcsolatban rámutatott: Magyar jelentősen eltér tőlük abban, hogy Tisza pártja ugyan népszerű, de helyi szinten egyáltalán nincs beágyazva. Emellett Magyar helyzetét a magyar választási rendszer is nehezíti, amely szükségessé teszi, hogy az ellenzéki erők közös listával lépjenek fel. Magyar azonban Fialával és Tuskkal szemben kevés készséget mutat arra, hogy ellenzéki pártokkal működjön együtt. Lényegében a Varsóban, Prágában és az átmenetileg Pozsonyban is sikeres taktikát igyekszik alkalmazni: az illiberális populizmus ellen nem balról kell fellépni.

A jelek szerint sikeresnek ígérkezik Magyar Péter azon taktikája, hogy Orbán Viktort jobbról, sőt, populizmussal előzze és a Fidesz saját retorikáját fordítsa ellene. Amennyiben Magyarnak sikerül az európai választáson egyenesen 30 százalékot elérnie, az ellenzéket a partvonalra szorítani, és a Fideszt 50 százalék alatt tartani, akkor sikeres kihívója lehet Orbán Viktornak a 2026-ban esedékes parlamenti választáson.

Az még azonban csak később derül ki, hogy olyan botránypolitikus lesz-e, mint Igor Matovič, aki nem tudta megtartani a hatalmat, vagy olyan mérsékelt-konzervatív alternatívát tud kínálni, mint Fiala és Tusk – mutatott rá Peter Techet.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom