Magyarázkodik a Tankcsapda Orbán kegye miatt – videó

HírKlikk 2020. június 3. 09:56 2020. jún. 3. 09:56

Megszólalt a Tankcsapda együttes az autós koncertjeik körül kialakult botrányról; a zenészek  saját YouTube-csatornájukon igyekeztek megértetni, hogy miért is tarthattak a hétvégén ők ilyen előadásokat egy azóta hatályát is vesztett jogszabály alapján – vette észre a „Tank TV” különkiadását a 24.hu. A zenekar tagjai felháborodtak az őket a közösségi oldalakon ért „támadások, rosszindulatú cikkek, kommentek” miatt. 

A Facebook-ra is feltett videóban elmondták: az autós koncertek ötlete tőlük jött, ők ezt átadták a menedzsmentnek, onnan a szponzorokhoz, így a Molhoz, és a szervező ügynökséghez került. Ecsetelték, hogy a javaslat rengeteg ember kezén átment, mire végül megszületett a döntés, ami őket magukat is meglepte. Arról, hogy más együttesek, énekesek – így például a Nox egykori énekesnője, Péter-Szabó Szilvia – miért nem tarthattak ilyen koncerteket, a rockzenészek azzal magyarázták: ilyen koncertet nem lehetett szervezni a járványügyi szabályok miatt, és a Tankcsapdának is csak tesztjelleggel engedélyezték a bulikat, hogy kiderüljön, meg lehet-e csinálni, működik-e ez a koncepció.

– Bármennyire is sokan így képzelik, de nem az történt, hogy a zenekar valamelyik tagja felhívta a miniszterelnököt, aki aztán – némi sopánkodás közepette – azonnal intézkedett – magyarázkodtak a közösségi oldalakon csak Lex Tankcsapdaként is emlegetett szabályozással kapcsolatban.   

Az autós könnyűzenei koncertek megtartásáról szóló 248/2020. (V. 28.) Korm. rendelet május 29-én lépett hatályba és 31-én hatályát is vesztette. Pont a Tankcsapda által tartott két koncertet követően. A jogszabályban nincs szó semmilyen kísérletről vagy tesztről, sőt, a Tankcsapdáról sem. Az előírást a koronavírus-járványban hozott korlátozások feloldását követő újabb enyhítésként jelentették be az operatív törzs május 29-i tájékoztatóján. 

Arról is szó esik a videóban, hogy a zenekar három tagja nem kért gázsit az autós koncertekért, csak a technikai személyzetet fizették ki, mert ők most a járvány miatt alig tudnak pénzt keresni.     

– Ha nekünk valaki segített, azt megköszönjük neki, és nagyon hálásak vagyunk, és hangsúlyozom, ha ez éppen egy baloldali párt vezetése alatt történt volna, akkor nekik köszönnénk meg, így egy jobboldali pártnak köszönjük meg. Minket az érdekel, hogy összehozzuk az embereket – mondta a videóban Sidlovics Gábor, a debreceni zenekar gitárosa. Fejes Tamás dobos hozzátette: „a Tankcsapda zenekar sose volt fideszes, és nem is lesz fideszes, ezt tudja a debreceni városvezetés is”