Magyarország, a posztkommunista maffiaállam

HírKlikk 2019. július 17. 13:40 2019. júl. 17. 13:40

„Az Orbán mellett lévő milliárdos kétes felemelkedése” - ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a Die Welt német jobboldali konzervatív lap. Mészáros Lőrinc 10 éve padlón volt, és most milliárdos, a világszerte mindössze 2153 dollár-milliárdost tömörítő klub 2057. helyen álló tagja. Felemelkedését Orbán Viktornak köszönheti, és a bírálók az iskolai barátokat egy „maffiaállam” nagyhatalmú alakjainak tekintik.

Mészáros felemelkedésének lélegzetelállító tempója és kiváló kapcsolatrendszere arra enged következtetni, hogy a követező években még nagyobb pénzügyi hatalomra tesz szert. Ismertette a cikk Orbán és Mészáros ismeretségét, valamint Mészáros meggazdagodásának adatait azzal, hogy az üzletei egyre gyorsabban fejlődnek.

A magyar tényfeltáró újságírók évek óta súlyos vádakat fogalmaznak meg Orbánnal és barátjával szemben. Úgy látják, Orbán segítette hozzá Mészárost a meggazdagodásához, és Mészáros cserébe politikailag támogatja őt. Egy további vád szerint Mészáros a vagyont Orbánnak tartja, aki hivatalosan nem folytathat vállalkozói tevékenységet, és a miniszterelnök gondoskodik arról, hogy a közbeszerzéseket kifejezetten a vállalkozóra szabva írják ki.

Az Átlátszó portál szerint csak az elmúlt évben 826 millió euró értékű kiírásra vonatkozik ez, és megrázó módon az összeg 93 százaléka az Európai Uniótól van.

Az OLAF 2017-ben tíz esetben folytatott hűtlen kezelés miatt vizsgálatokat Magyarországgal kapcsolatban - írta a szerző, és ismertette Mészáros számos megnyert pályázatát és vállalkozását.

„Mindebből állítólag Orbán Viktor is profitál, például az Opimus Press Mészáros általi átvételéből, és ezzel abból, hogy bezárták a kormánnyal szemben kritikus egyik utolsó magyarországi orgánumot, a Népszabadságot. Végül a szerző Magyar Bálintot idézte, illetve annak egy nemrég a Der Standard című bécsi lapban megjelent cikkét, amelyben Magyar Bálint megállapította: „Magyarországból posztkommunista maffiaállam lett”.

Forrás: Hírklikk