Magyarország Kína trójai falova Brüsszelben 

HírKlikk 2021. május 7. 17:05 2021. máj. 7. 17:05

Az unió abszolút következetlen Kína politikája szempontjából tipikus, hogy Magyarország két napja egymaga megvétózta a 27-ek nyilatkozat-tervezetét, amely megbélyegezte volna a hongkongi választójog további korlátozását – írta a konzervatív bécsi Die Presse. Az EU tétlenül nézi, hogy Magyarország Kína csatlósává válik.

A közlemény – amit a külügyminiszterek hétfőn hagytak volna jóvá – a szervezet geopolitikai bénultságáról árulkodik. De miután Stelbaczky Tibor magyar nagykövet ellene voksolt, az Európai Tanács három nap múlva egy árva szót sem ejt arról, hogy a kínai kommunista pártgépezet Hongkongban megfojtja a demokráciát. 

Az újságíró kérte a magyar EU-képviseletet, hogy az adjon magyarázatot, milyen szakmai megfontolások állnak a döntés hátterében, ám választ nem kapott. Pedig az Orbán-kormánynak általában nem kell keresgélnie a szavakat, ha igazolnia kell politikáját. Ugyanakkor Brüsszelben egyre nagyobb az aggodalom, hogy Magyarország trójai falóként szolgál Kína számára. De már az a szervezet bajairól tanúskodik, hogy az unió kénytelen tétlenül nézni, amint Budapestből Peking csatlósa lesz – írta a lap csak előfizetőknek szánt cikkében.